15 година са нама

Да ли знате који телефон је први имао Андроид?

  • 06.11.2023. 14:52

Андроид телефони са нама су пуних 15 година, али данас се мало ко сјећа оног који је пробио лед.

У питању је Т-Мобиле Г1, који представља донекле измењену верзију телефона ХТЦ Дреам, а који је пуштен у продају у октобру 2008. године.

Телефон је покретао чипсет "Qualcomm МСМ7201А", а имао је екран резолуције 480 x 320 пиксела. Меморија од 192MB/256MB данас звучи смешно, али за то време била је огромна, а оперативни систем био му је, логично, Андроид 1.

Циљ који је себи поставио Т-Мобиле, јесте био да изазове Блекбери Пеарл и Цурве уређаје, који су били главна тема свих пословних кругова тих дана. Због овога је било неопходно да њихов телефон има тастатуру, али је подржана и пуна могућност тачскрина, како пише Поккет-Линт.

Најпознатији елемент Т-Мобиле Г1 заправо није био хардвер, чак и са екраном од 3,2 инча који се у то време чинио огромним. Заправо, то је била пречица која вас је водила до сата на почетном екрану, а Андроид је приказан на до тада невиђен начин.

Наравно, компанија иза овога био је ХТЦ, који је био кључан у успостављању Андроида као платформе и доминирао је у раним годинама "роботића". Неколико месеци након што је представљен, и даље су се водиле расправе о томе да ли ће успети да превазиђе Блекбери.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм