U Gazi

Zvaničnik UN-a iznio jezive brojke: Poginulo skoro 3.200 djece!

  • 30.10.2023. 22:34

U Gazi je u protekle tri sedmice poginulo skoro 3.200 djece, rekao je danas zvaničnik UN za palestinske izbjeglice Filip Lazarini na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Lazarini je rekao da je veliki broj ljudi poginuo dok je tražio utočište na mjestima koje štiti međunarodno humanitarno pravo.

Izvršni direktor UNICЕF-a Ketrin Rasel izjavila je da u Pojasu Gaze svakog dana gine ili biva povrijeđeno više od 420 djece.

"Prava cijena ove najnovije eskalacije mjeriće se životima djece", rekla je Raselova na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN povodom humanitarne situacije u Gazi.

Ona je dodala da je na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim, ubijeno najmanje 37 djece.

"Situacija se iz sata u sat pogoršava. Bez prekida neprijateljstava, plašim se za sudbinu djece u regionu", navela je Raselova.

Ona je pozvala Savjet bezbjednosti da odmah usvoji rezoluciju koja poziva na prekid vatre, zahtjeva da strane omoguće bezbjedan i nesmetan pristup humanitarne pomoći i hitno bezbjedno oslobađanje sve otete djece.

Situacija na Bliskom istoku ubrzano je eskalirala nakon upada pripadnika militantne organizacije Hamas iz Gaze u Izrael 7. oktobra.

Hamas tvrdi da je napad odgovor na postupke Izraela kada je riječ o džamiji Al Aksa u Jerusalimu.

Izrael je proglasio potpunu opsadu Pojasa Gaze i pokrenuo napade na tu teritoriju i dijelove Libana i Sirije. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:20 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 11:50 Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

    '''Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.