Italija

Žena umrla zbog pogrešne dijagnoze: Ovoliku odštetu je dobila porodica od bolnice

  • Izvor: Telegraf
  • 13.08.2024. 17:44

Sud u Firenci naredio je bolnici "ASL Toskana Centro" da isplati odštetu ženi, koja je umrla u 40. godini zbog pogrešne dijagnoze. Porodici će biti isplaćeno oko milion evra.

Prema pisanju lokalnih medija, žena, čije ime nije saopšteno, je 2014. godine otišla kod ljekara jer je napipala promjenu na dojci. Doktor je uradio biopsiju iglom i isječak poslao na analizu.

Prema navodima, u laboratoriji su greškom naveli da je u pitanju benigna promjena, iako je bilo očigledno da ima malignih ćelija. Vođeni nalazima biopsije, ljekari su odlučili da dalje liječenje nije potrebno i ženu su poslali kući.

Nažalost, u roku od nekoliko mjeseci se njeno stanje pogoršalo. Tada su i ljekari shvatili da je u pitanju maligna promjena i da su u međuvremenu krenule metastaze. Za mladu ženu, uprkos terapijama, bilo je isuviše kasno. Prije nego što je umrla tužila je kliniku, a proces je nastavio njen suprug, koji je ostao sam sa dvije maloljetne djevojčice.

Tokom suđenja vještaci su ustanovili da je došlo do propusta, odnosno da je odjeljenje patologije pogrešno ustanovilo da je upitanju benigna promjena, što je dalje dovelo da ljekari odustanu od daljih istraživanja i liječenja.

Sud je na kraju presudio da je došlo do ljekarske greške, a usljed lošeg patološkog nalaza, što je dovelo do smanjenja mogućnosti da pacijent preživi za više od 70 odsto.

Nije poznato kada će odšteta biti isplaćena porodici, kao ni da li su oni zadovoljni presudom.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.