Nije bilo izbora

Zelenskom danas istekao mandat: Da li je i dalje legitimni predsjednik Ukrajine?

  • 20.05.2024. 13:57

Mandat predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog istekao je danas, 20. maja, što znači da je Zelenski prestao da bude legitimni šef države.

Osjetljivo stanje svoje pozicije osjeća i Vladimir Zelenski, tvrdi danas ruska Spoljnoobavještajna služba, dodajući da zbog toga ukrajinski predsjednik očajnički pokušava da se riješi nepouzdanih ljudi, prenosi RT Balkan.

"Еkonomist" prenosi da je raspoloženje javnosti u Kijevu sve nervoznije, dok njegovi protivnici smatraju da njegov monopol vlasti nije više održiv. 

Predsjednički izbori u Ukrajini trebalo je da budu održani 31. marta, a inauguracija novog predsjednika, da su izbori bili održani, trebala bi da bude u maju. Ipak, Zelenski je odložio izbore zbog vojnog stanja i sveopšte mobilizacije, navodeći da stoga treba staviti tačku na ovo pitanje. 

Ipak, prema pisanju britanskog "Еkonomista", neki od njegovih protivnika čekaju 21. maj kako bi saopštili da je Zelenski izgubio politički autoritet predsjednika Ukrajine.

Sa ovim se slaže i Kremlj.

"Sudbina Zelenskog je unapred određena, mnogi će dovesti u pitanje njegov legitimitet", izjavio je u aprilu portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov, dok je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko poručio da nije sigurno da li bi u budućnosti bili legitimni mirovni sporazumi koje bi Zelenski mogao da potpiše.

Osim briga o "protivkandidatima", Zelenski se, kako pokazuju posljednji podaci ruske službe, suočava i sa lošim rejtingom u javnosti, koji je u padu već više mjeseci, a sada na nivou od ispod 20 odsto.

"U vojsci se sprovode čistke velikih razmjera, u vladi, rukovodstvu Službe bezbjednosti Ukrajine i Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine. Obuzet strahom za svoj život, Zelenski je pokrenuo široku medijsku kampanju razotkrivajući očigledno izmišljenu zavjeru rukovodstva Službe državne bezbjednosti Ukrajine da se ubije šef države", navodi se u saopštenju ruske službe.

Katastrofalni pad rejtinga Zelenskog brine i Zapad i to posebno nakon usvajanja zakona o mobilizaciji, tvrdi Moskva, objasnivši da je to razlog zbog kojeg Zapad savjetuje Zelenskom da nastavi da plaši narod "neizbježnim masovnim represijama", u slučaju da Ukrajina bude pobijeđena.

"Nivo podrške Vladimiru Zelenskom pao je na 17 odsto. Preko 70 odsto stanovništva ne vjeruje svim ukrajinskim medijima, a oko 90 odsto bi željelo da napusti zemlju. Ništa bolje nije ni u vojsci. Čak i među vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, koji podležu neprestanoj ideološkoj indoktrinaciji, popularnost Zelenskog ne prelazi 20 odsto", ističe se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.