Ukrajina

Zelenski konačno priznao: Putin je želio primirje još 2019.

  • Izvor: SRNA
  • 26.02.2024. 12:46

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da ga je predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao da prekine sukobe u Donbasu 2019. godine.

Zelenski je na konferenciji za novinare rekao da je u to vrijeme bio zabrinut zbog mogućnosti da će se diplomatijom zamrznuti sukob, ali da se neće pronaći trajno rješenje.

On je govorio o sastanku sa Putinom u Parizu u decembru 2019. godine, održanom nekoliko mjeseci nakon pobjede Zelenskog na predsjedničkim izborima u Ukrajini.

Zelenski je naveo da je tada dugo razgovarao sa Putinom, koji je "konstantno pokretao pitanje primirja".

Ukrajinski lider rekao je tada Putinu da "to neće dugoročno funkcionisati", a sada je naglasio da se to "ispostavilo kao tačno", javila je "Raša tudej".


Identifikovane ubice Stefana Savića!

Identifikovane ubice Stefana Savića!

Zelenski je podsjetio da je tokom razgovora sa Putinom izrazio sumnju u Minski protokol, "pošto povlačenje snaga duž linije kontakta ne funkcioniše".

Predsjednik Ukrajine tvrdi da je pokazao Putinu podatke koji dokazuju da je napredak "premalen i prespor", te da bi na povlačenje vojske bilo "potrošeno 20 godina".

Zelenski je dodao da bi sukob u Donbasu ostao dugo zamrznut i da su se on i Putin "dugo cjenkali u vezi s tim pitanjem".

Pratite nas i putem Vibera