Rusija

Zaharova: Motrimo na sve korake SAD

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 27.09.2023. 14:42

Rusija pažljivo motri na aktivnosti SAD koje se odnose na prebacivanje u Еvropu sistema koji su ranije zabranjeni Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa.

Ovo je izjavila portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Radi se o kontejnerskom lanseru pod oznakom MK-70, koji je napravljen na bazi modula MK-41 i obezbjeđuje primjenu ne samo SM-6, koja je izrađena na osnovu protivraketnog presretača i prilagođena za gađanje kopnenih i nadvodnih meta, već i raketa mnogo većeg dometa 'tomahavk'. Nije prvi put da se ovaj lanser pojavljuje u Еvropi", objasnila je portparolka na brifingu.

Doveo nacistu u parlament, nazvao ga herojem pa ostao bez funkcije

Doveo nacistu u parlament, nazvao ga herojem pa ostao bez funkcije

Ona je podsjetila da je prije godinu dana američka Ratna mornarica prebacivala "tada još faktički prototip MK-70 u jednu od evropskih članica NATO u cilju, takozvane, demonstracije same mogućnosti".

Prema njenim riječima, tada je Vašington to "veoma nejasno komentarisao, konkretno, predstavnici Pentagona su se ustezali da imenuju zemlju gdje je prezentacija održana, a Stejt department poslednjih godina ništa ne saopštava o aktivnoj delatnosti vojnika za pripremu raspoređivanja kopnenih raketa srednjeg i malog dometa u Еvropi i azijsko-pacifičkom regionu".

"U kontekstu jednostranog moratorijuma na razmještanje raketa srednjeg i malog dometa kopnenog baziranja mi najpažljivije motrimo na sve korake SAD povodom realizacije destabilizujućih planova, koji predviđaju raspoređivanje navedenog naoružanja", istakla je portparol.

Ona je podsjetila da je važenje ruskog moratorijuma direktno povezana sa pojavom u odgovarajućim regionima američkih raketa pomenutog sistema.

"Želim da na ovu informaciju posebno obrate pažnju američki mediji, da ne bi kasnije bili iznenađeni", poručila je Zaharova.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: