Ukrajina

Završen metalni "srkofag" nad reaktorom u Černobilu

  • 13.07.2019. 08:38

Novi ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski juče je službeno ozvaničio kraj radova na novoj zaštitnoj metalnoj konstrukciji nad reaktorom u Černobilu.

Novi zaštitni "sarkofag" tako je i službeno otvoren. Zamjenik voditelja projekta izgradnje ove metalne konstrukcije koji na osiguranju reaktora radi od 1987. godine, Viktor Zalizetski, rekao je da je ponosan jer je imao priliku raditi na projektu koji 'ima toliki značaj za cijelo čovječanstvo.

Nova metalna konstrukcija koštala je milijardu i po eura, a finansirana je iz 45 zemalja. Ona tako prekriva reaktor četiri koji je uništen u nuklearnoj katastrofi iz 1986. godine.

Ukrajinska vlada se prije devet godina odlučila na ogromnu zaštitnu konstrukciju kako bi se umanjilo emitovanje radioaktivnosti u neposrednoj blizini elektrane, ali i kako bi se spriječilo dodatno propadanje reaktora u kojem se i dalje nalazi oko 200 tona radioaktivnog materijala.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 ATV Specijal: Dok. Film: Svjedok

    'O premijeri istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" ne propustite pogledati u našem studiju sa relevantnim gostima. "ATV Specijal", večeras u 20 časova.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.