Saopštenje Norveške

Povišen nivo radijacije zbog požara blizu Černobilja

  • 18.09.2024. 16:19

Norveška je saopštila da je izmjeren povišen nivo radioaktivnog cezijuma u blizini arktičke granice sa Rusijom, što je vjerovatno posljedica šumskog požara u blizini Černobilja u Ukrajini.

Norveška uprava za radijacionu i nuklearnu bezbjednost /DSA/ saopštila je da je izmjerila "veoma niske" nivoe radioaktivnog cezijuma u Svanhovdu i Viksjoefjelu, blizu arktičke granice sa Rusijom.

Vlasti su otkrile povišene nivoe radijacije u periodu od 5. do 16. septembra, ali ti nivoi nisu predstavljali rizik za ljude ili životnu sredinu, dodaje se u saopštenju.

- DSA uvijek pronalazi cezijum na svim stanicama sa vazdušnim filterima u Norveškoj, a to često dolazi od uzburkane prašine od starih padavina poslije nesreće u Černobilju. Ovog puta to je najvjerovatnije izazvao šumski požar oko Černobilja - objavila je ova služba.

Finska uprava za radijaciju i nuklearnu industriju takođe je saopštila da su nešto viši nivoi cezijuma izmjereni na svih osam njenih sabirnih stanica.

Najviši uočeni rezultat je 11 mikrobekerela po metru kubnom, dok su normalna očitavanja na stanicama manja od jednog mikrobekerela po metru kubnom, navodi se u saopštenju, ali i dodaje da su ta očitavanja i dalje veoma mala.

U njemu se navodi da prosječna radijacija u običnoj kući u Finskoj iznosi 90 bekerela po metru kubnom.

Reaktor broj četiri nuklearne elektrane u Černobilju, u tadašnjem Sovjetskom Savezu izmakao je kontroli, eksplodirao i izazvao požar 26. aprila 1986. godine. Tada je velika količina radijacije emitovana u atmosferu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.