Le Pen podržala

Zaokret u Francuskoj! Usvojen sporni zakon o migrantima!

  • 20.12.2023. 10:42

Francuski poslanici podržali su konačnu verziju kontroverznog novog zakona o koji bi trebalo da ograniči imigraciju, koji je doveo do podjela u centrističkoj vladajućoj koaliciji predsjednika Еmanuela Makrona.

Zakon je rezultat kompromisa između Makronove partije i konzervativne opozicije, a predstavlja nastavak trenda uvođenja antiimigracionih zakona širom Еvrope, navodi Rojters.

"Stroge mjere su danas neophodne. Nećete riješiti probleme Francuza širom zemlje tako što ćete se držati za nos u Parizu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmamen nakon glasanja u parlamentu.

Dvije sile skoro u potpunosti napustile dolar!

Dvije sile skoro u potpunosti napustile dolar!

Briselski "Politiko" je izglasavanje zakona nazvao Pirovom pobjedom za francuskog predsjednika Makrona, koji se našao na udaru kritike ljevice, dok desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen tvrdi da je vlada bila inspirisala njihovim prijedlogom da se strancima uskrati državna pomoć.

Ključni dio zakona propisuje da će stranci pravo na državnu pomoć dobiti tek nakon pet godina u Francuskoj, odnosno nakon 30 mjeseci ako su zaposleni. 

Partija Marin Le Pen iznenadila je sve kada je najavila da će podržati prijedlog zakona, što su u Makronovom bloku koji želi da se distancira od krajnje desnice protumačili kao veliku sramotu.

Provokacija ili neznanje? Еvropska komisija objavila dokument sa ustaškom zastavom

Provokacija ili neznanje? Еvropska komisija objavila dokument sa ustaškom zastavom

Vlada je uspjela da usvoji zakon zahvaljujući obećanju u posljednjem trenutku da neće donijeti zakon ako ne dobije dovoljnu podršku bez krajnje desnice.

Ukupno 349 poslanika, uključujući poslanike Makronove centrističke koalicije, konzervativce i 88 poslanika Nacionalnog okupljanja je glasalo za nacrt zakona, dok je 186 bilo protiv.

Kako navodi "Politiko", iako se to može činiti kao udobna većina, skoro četvrtina poslanika Makronove koalicije bila je uzdržana ili je glasala protiv zakona.

Ove dvije evropske zemlje neće moći da

Ove dvije evropske zemlje neće moći da "postoje" bez ruske nafte: Pisali Briselu!

Vlada se sada suočava sa razorenom koalicijom u parlamentu, debate i kompromisi su ostavili Makronove saveznike sa teškim modricama, a 27 poslanika iz njegove centrističke koalicije glasalo je protiv najnovije verzije zakona.

U francuskoj javnosti sve se glasnije spekuliše da bi on uskoro mogao da pokrene rekonstrukciju vlade, uključujući smjenu premijera, kako bi ponovo ojačao svoju poziciju.

Tačka sporenja u utorak bila je da li su vladi potrebni glasovi Nacionalnog okupljanja da bi prijedlog zakona bio izglasan u parlamentu. Tokom hitnog sastanka u Jelisejskoj palati prije glasanja, Makron je upozorio svoju stranku da će, ako ne uspije da dobije većinu bez krajnje desnice, odbiti da usvoji zakon.

Oglasio se Tramp nakon šokantne odluke: Bajden je prijetnja za demokratiju!

Oglasio se Tramp nakon šokantne odluke: Bajden je prijetnja za demokratiju!

Taj potez je trebalo da pokaže da nije bilo prećutnog razumijevanja ili pregovora između Makronove stranke i stranke njegove najveće rivalke Marin Le Pen.

Iako vladi nisu bili potrebni glasovi poslanika Nacionalnog okupljanja kako bi prijedlog zakona bio usvojen, on bi propao da su glasali protiv zakona.

"To je bolesna pobjeda", napisao je političar krajnje ljevice Žan-Lik Melanšon u oštroj objavi na društvenim mrežama.

"Bez 88 glasova Nacionalnog okupljanja", vlada bi imala "manje od apsolutne većine... Pojavljuje se nova politička osovina", dodao je on, prenosi RT.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.