Ukrajina

Veliki ruski napad na centar Lavova

  • Izvor: Agencije
  • 04.09.2024. 07:39

Ruske snage jutros su raketirale centar Lavova. Pogođene su stambene zgrade, izbio je požar. Gradom odjekuju sirene hitne pomoći.

Strahuje se da pod ruševinama ima ljudi, spasilačke službe su na terenu. Gradonačelnik je objavio da su pogođene stambene zgrade nedaleko od željezničke stanice.

Najmanje dvoje civila je ubijeno, a 23 je ranjeno u Lavovu u ruskom napadu izvedenom hipersoničnim projektilom, izvijestili su guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki i gradonačelnik Andrij Sadovji. U gradu je usred vazdušne uzbune, pod kojom je bila cijela Ukrajina, odjeknulo više eksplozija.

Među ranjenima je petoro djece, među njima i desetogodišnji dječak. Prema riječima gradonačelnika, petnaest osoba je nakon napada prebačeno u lokalne bolnice.

Nekoliko zgrada u blizini glavne željezničke stanice zapalilo se nakon udara. Najmanje dvije škole neće danas otvoriti svoja vrata, kaže gradonačelnik. Spasilačke ekipe su na mjestu napada.

Ukrajinske vazdušne snage ranije su upozorile na prijetnju napada bespilotnim letjelicama i projektilima u više regija Ukrajine, uključujući Lavovsku oblast.

Lavov, smješten otprilike 540 kilometara (oko 335 milja) zapadno od Kijeva, i dalje je među čestim metama napada ruskih bespilotnih letjelica i projektila. Grad je oko 70 kilometara (otprilike 43 milje) istočno od poljske granice, prenosi Indeks.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.