Kijev

Ukrajina udarila na svoj narod

  • Izvor: Agencije
  • 10.10.2024. 22:22

Ukrajina već dvije i po godine vodi sukobe s Rusijom a, nakon milijardi koje je dobila od Zapada, sada je novom odlukom udarila na svoj narod.

Naime, ukrajinski parlament je u četvrtak usvojio prvo ratno povećanje poreza kako bi zemlja podebljala svoje finansije s obzirom na sukobe koji traju već dvije i po godine.

Jaruslav Željeznjak iz stranke Holos je rekao da je 247 od 450 poslanika u Vrhovnoj Radi glasalo za povećanje poreza.

Ukrajinska vlada je u julu prvi put od početka rata predložila povećanje poreza kako bi prikupila milijarde dolara za oružje i plate vojnika.

Višković poklanja odbornički dodatak

Višković poklanja odbornički dodatak

Ministarstvo finansija je saopštilo da će novo oporezivanje ove godine osnažiti proračun sa 23,2 milijarde grivni, i donijeti 141,1 milijardu sljedeće godine.

Za Ukrajinu strana finansijska pomoć i dalje ostaje ključna za proračun zemlje.

Ministarstvo ističe da se sva nevojna potrošnja isključivo finansira od strane ukrajinskih međunarodnih partnera te da se ta sredstva ne smiju koristiti za vojne potrebe.

Od početka sukoba Ukrajina je od Zapada primila gotovo 100 milijardi dolara vrijednu privrednu pomoć za plate u javnom sektoru, penzije i ostalu društvenu potrošnju.

Kijevu je potrebno dodatnih 12 milijardi dolara do kraja 2024. za odbranu.

Očekuje se da će deficit budžeta za sljedeću godinu iznositi 38 milijardi dolara.

Detalji optužnice za ubistvo Danke Ilić (2): Kako je Dejanov otac skrivao Jankovića

Detalji optužnice za ubistvo Danke Ilić (2): Kako je Dejanov otac skrivao Jankovića

Prema novom zakonu, ratni porez za pojedince se povećava na pet odsto sa trenutnih 1,5, rastu porezi za individualne preduzetnike i mala preduzeća, a uvodi se 50 odsto poreza na dobit banaka i 25 odsto poreza na dobit finansijskih kompanija, piše "Tportal".

Novi poreske sistem će se primjenjivati retroaktivno, od početka oktobra.

Uz nove poreze vlada je povećala zaduženje na domaćem tržištu i restrukturirala strani dug, čime bi u iduće tri godine trebala da uštedi 11,4 milijarde dolara.

Pratite nas i putem Vibera