Antiteroristička operacija

Uhapšena dvojica džihadista, panika u Torinu

  • Izvor: Agencije
  • 17.10.2023. 14:27

Nekoliko sati nakon što je osumnjičeni terorista u ponedjeljak u Briselu ubio dvojicu švedskih fudbalskih navijača, italijanske vlasti sprovele su antiterorističku operaciju u kojoj su uhapšeni egipatski i italijanski državljanin egipatskog porijekla

Kako piše Gardijan, sumnja se da su bili članovi džihadističke grupe Islamska država (IS).

Prema navodima iz policije, dvojica pomenutih muškaraca bili su aktivni u propagandnim aktivnostima, regrutovali su potencijalne istomišljenike putem interneta i finansirali inicijative koje podrćžavaju IS, saopšteno je iz Tužilaštva.

"U utorak ujutro dvije osobe uhapšne su pod optužbom za terorizam", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, navodeći kako je nivo pripravnosti u zemlji već podignut, a vlasti intenzivno rade na sprečavanju potencijalnih prijetnji.

Tadić: Da je BiH država na optuženičkoj klupi bi bio nelegitimni Šmit

Tadić: Da je BiH država na optuženičkoj klupi bi bio nelegitimni Šmit

Ministar obrane Guido Kroseto u subotu je rekao kako se Italija mora pripremiti za bezbjednosne posljedice rata između Izraela i Hamasa te da razmatra otkazivanje proslave Dana italijanskih oružanih snaga 4. novembra ove godine.

"Nema neposrednog rizika, ali ništa ne treba podcijeniti", izjavio je.

Nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, Italija je upozorila na potencijalne terorističke napade u Еvropi.

"Italija čini sve što treba kako bi garantovala sigurnost građanima, počevši od onih koji su jevreji", izjavio je Tajani.

Prijedorčanin Teodor Mrakić izgubio bitku za život, iza njega ostao maloljetni sin

Prijedorčanin Teodor Mrakić izgubio bitku za život, iza njega ostao maloljetni sin

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Piantedosi dodao je kako su "pred Italijom sigurno teški, komplikovani mjeseci, zbog čega je ispravno zadržati visok nivo opreza".

U utorak rano ujutro u Torinu, u blizini sinagoge, uhapšen je tridesetogodišnjak sjevernoafričkoga porijekla naoružan nožem, što je izazvalo paniku među prisutnima, prenosi Jutarnji.hr.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: