Procedura doživljava procvat

Sve više žena traži "vraćanje nevinosti"

  • Izvor: Mondo.rs
  • 29.07.2023. 13:18

"Vraćanje nevinosti" je medicinski postupak poznat i kao himenoplastika. Zahvat se sastoji od obnavljanja himena, sloja membrane na ulasku u ženski polni organ, a intimna hirurgija među Srpkinjama bilježi porast. Neprobijen himen doživljava se kao znak nevinosti za žene koje se nalaze pod pritiskom da prve bračne noći dokažu "čestitost".

Žene koje se podvrgavaju ovoj operaciji, u većini slučajeva su Muslimanke iz konzervativnih sredina, kojima prijeti izopštenje ili, u ekstremnim slučajevima, smrt, ukoliko njihovi muževi ili porodica otkriju da su imale intimni odnos prije braka. Tada se odlučuju za himenoplastiku, ali postavlja se pitanje zašto sve više žena želi da povrati nevinost. O tome je pričao prof. dr Goran Malenković i objasnio šta tačno himenoplastika podrazumijeva:

Željko Samardžić nije prebolio smrt sina:

Željko Samardžić nije prebolio smrt sina: "Nikada to neću zaboraviti"

"Dvije najčešće intervencije o kojima se govori su himenoplastika i labioplastika. Himenoplastika obuhvata rekonstrukciju himena i lokalnih režnjeva na zidu vagine, a primjenjuje se iz različitih razloga. Neki žele da udovolje društvenim pritiscima, zadovolje svoje lične zahtjeve, unaprede svoj intimni život ili osvježe svoj odnos sa partnerom", rekao je ginekolog i akušer Malenković u snimku na svom TikTok profilu.

Ipak, naglasio je da se ovaj zahvat radi za daleko ozbiljnije svrhe i to upravo kao podrška žrtvama silovanja. "Upravo zato postoje različite hirurške tehnike koje prilagođavamo svakom pojedinačnom slučaju. Odluka o izboru metode obavlja se nakon pregleda kod naših iskusnih ginekologa", dodao je prof. dr Malenković.

Ovo morate da znate: Sve zmije će pobjeći od vas ako uradite jednu stvar!

Ovo morate da znate: Sve zmije će pobjeći od vas ako uradite jednu stvar!

Ova intervencija može da se obavi na dva načina: ušivanjem rubova himena, što je jednostavnija procedura, a složeniji zahvat je rekonstrukcija himena. "Himenoplastika spada u kraće zahvate koji se rade u opštoj anesteziji i prosječno traje oko 45 minuta. Nakon obavljenog zahvata, rekonstruisani himen ima izgled prvobitnog, netaknutog himena, a tragovi operacije neće biti primjetni", objasnio je prof. dr Malenković.

Bizaran snimak sa Jadrana izazvao bijes kod ljudi: “Dobro ga išamarati i gurnuti u more”

Bizaran snimak sa Jadrana izazvao bijes kod ljudi: “Dobro ga išamarati i gurnuti u more”
Pratite nas i putem Vibera