Sve oči uprte u njega

Stigao najnoviji izvještaj iz zemlje iz koje je krenuo omikron

  • Izvor: Indeks
  • 17.12.2021. 15:15

Iz Južne Afrike, odakle je počela da se širi najnovija varijanta virusa krona – omikron, stigli najnoviji podaci o brojevima zaraženih i hospitalizovanih.

Naime, kako je prenijela agencija Blumberg, ti podaci su pokazali da je udio zaraženih omikronom koji završe u bolnici znatno manji od udjela zaraženih koji su hospitalizovani u ekvivalentnom periodu trećeg talasa u kojem je harala delta varijanta kovida 19.

Konkretno, samo 1,7 odsto potvrđenih slučajeva zaraze omikronom primljeno je u bolnicu u drugoj sedmici četvrtog talasa, dok je u prethodnom talasu u kome je vladao delta soj bilo 19 odsto hospitalizovanih, rekao je južnoafrički ministar zdravlja Džoe Pala, koji je dodao i da se, kada se gleda udio hospitalizovanih u broju zaraženih, radi o padu od čak 91 odsto.

Zdravstveni radnici prezentovali su i dokaze da bi omikron varijanta mogla biti blaža od ranijih, te da bi broj infekcija mogao biti na vrhuncu u Gautengu, najgušće naseljenoj provinciji te zemlje.

Ipak, broj novih slučajeva u aktuelnom, četvrtom talasu porastao je na više od 20.000 dnevno. U ekvivalentnoj sedmici kada je bio treći talas taj broj je iznosio oko 4.400.

Kako navodi Blumberg, to su navodi koji potvrđuju ranije iskaze da je omikron zaista zarazniji od delta soja.

Zašto je Južna Afrika važna?

Južnoafrička Republika, u kojoj je omikron prvi put identifikovan, posebno je važna, jer se ta zemlja širom svijeta posmatra kao nagovještaj onog što stiže drugim zemljama s talasom omikrona.

Naučnici su, podsjeća Blumberg, upozorili da bi iskustva drugih zemalja s omikronom mogla biti drugačija od onog južnoafričkog, s obzirom na činjenicu da JAR u prosjeku ima vrlo mladu populaciju u poređenju s razvijenim zemljama.

Sudeći po istraživanjima antitela u JAR-u, između 70 i 80 odsto populacije moglo bi da ima neki nivo zaštite od kovida jer su u nekom momentu bili zaraženi.

U južnoafričkim bolnicama trenutno je hospitalizovano oko 7.600 ljudi s kovidom. To je oko 40% od maksimalnog broja hospitalizovanih u drugom i trećem talasu epidemije.

Višak smrtnosti, što je mjera broja umrlih u odnosu na istorijski prosjek, trenutno je 2.000 sedmično, što je oko osmine vrhunca smrtnosti u prethodnom talasu.