Pojavio se 2016.

Šta je pokazala istraga obavještajne službe SAD o porijeklu “Havana sindroma”

  • Izvor: Telegraf
  • 02.03.2023. 04:15

Opširna istraga američkih obavještajnih službi utvrdila je da je "malo vjerovatno" da je spoljni faktor odgovoran za izazivanje "havana sindroma" od kojeg pate američke diplomate i obavještajni službenici širom svijeta, navedeno je u objavljenim klasifikovanim dokumentima.

Simptomi “havanskog sindroma” uključuju migrene, mučninu, propuste u pamćenju i vrtoglavicu, a prvi put je prijavljen kod američkih zvaničnika u glavnom gradu Kube 2016. godine, i od tada je u drugim slučajevima pogađao američke diplomate, zvaničnike i njihove članove porodica u inostranstvu, navodi Rojters.

Prema procjenama američkih obavještajnih službi, nisu pronađeni vjerodostojni dokazi da su bilo koji američki konkurenti imali oružje ili uređaj sa sposobnošću da izazove simptome “havanskog sindroma”.

U okviru istrage, koja je trajala više od šest godina, američke obavještajne agencije razmatrale su čak i mogućnost da su, kako navodi Rojters, “vanzemaljci odgovorni za havanski sindrom”, ali je ta opcija isključena.

Od 2016. godine oko 200 članova američkog osoblja dobilo je simptome koji variraju od glavobolje, do zvonjenja u ušima, kao i gubitak sluha, pamćenja i ravnoteže. Neke žrtve pretrpjele su i dugoročne povrede mozga.

Povezana vijest:

Amerikanci i zvanično rekli da Rusija nema veze sa Havana sindromom

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.