Potonula

Snimak koji je šokirao svijet: ''Jahta nestala za samo 60 sekundi''

  • 20.08.2024. 19:55

Kamere dva različita sistema video-nadzora snimile su trenutak potonuća luksuzne jahte Bajezijan u ponedjeljak, 19. avgusta, u 4 sata ujutro.

Prvi video prikazuje svjetla jahte koja u narednih nekoliko sekundi nestaju, odnosno trenutak kada je plovilo potonulo. Drugi snimak, snimljen kamerama jedne vile koja se nalazi 200 metara od mjesta, takođe prikazuje kako jahta tone.

"Za samo šezdeset sekundi - kaže vlasnik vile, a prenosi agencija Ansa - možete da vidite kako brod nestaje. Igrom slučaja, poslije vijesti, pogledao sam u kamere. Pričala su mi djeca. Otprilike dvadeset kamera postavljenih u kući samo jednu nije ometao vjetar i kiša. Nije moglo da se uradi bilo šta za čamac".

Čuveni tajkun nestao nakon što je nevrijeme prevrnulo jahtu: Spasioci traže preživjele

Čuveni tajkun nestao nakon što je nevrijeme prevrnulo jahtu: Spasioci traže preživjele

Prema onome što Ansa saznaje, glavni tužilac Termini Imereze, Ambrođo Kartozio, trebalo bi danas popodne da ode u odmaralište Domina-Zagarela u Santa Flaviji da intervjuiše preživjele, goste u objektu.

Šest ljudi se i dalje vodi kao nestalo i strahuje se da je mrtvo nakon što se jahta prevrnula kod Sicilije rano u ponedjeljak.

Danas je nastavljena operacija potrage u kojoj su učestvovali specijalizovani ronioci.

Nestale osobe su imenovane kao Majk Linč, britanski tehnološki preduzetnik koji se nekada smatrao "britanskim Bil Gejtsom", Hana Linč, njegova 18-godišnja kćerka, Kris Morvilo, advokat koji je zastupao Linča tokom suđenja, i njegova supruga Neda Morviljo, kao i Džonatan Blumer, predsjednik banke "Morgan Stanley International ", i njegova supruga Džudi Blumer, povjerenik dobrotvorne organizacije.

Vinćenco Zagarola iz italijanske obalske straže rekao je „pretpostavljamo da šest osoba nestalih možda nije imalo vremena da izađu iz čamca“.

Direktor nacionalnog italijanskog vatrogasnog odjeljenja ronilaca Đuzepe Petrone rekao je da je njegov tim uspio da locira proboj u trupu jedrilice i da radi na otvaranju prolaza za dolazak do kabina.

Tajkun nestao u brodolomu

Tajkun nestao u brodolomu

Britanski ambasador u Italiji Еdvard Luelin rekao je novinarima da je razgovarao sa preživjelima.

Karsten Borner, kapetan obližnje jedrilice koja se nalazila odmah pored Bajezijanaca, rekao je da nikada nije vidio da se plovilo ove veličine tako brzo sruši.

“U roku od nekoliko minuta nije ostalo ništa. Onda smo vidjeli splav sa 15 putnika. To je bila tragedija”, dodao je on, a prenosi Kurir.

Pratite nas i putem Vibera