U Еkvadoru

Šestoro osumnjičenih za ubistvo predsjedničkog kandidata ubijeni u zatvoru

  • 07.10.2023. 15:31

Šest muškaraca osumnjičenih za umiješanost u ubistvo predsjedničkog kandidata Еkvadora Fernanda Viljavisencija ubijeno je u petak u zatvoru, saopštila je zatvorska agencija, jedva nedjelju dana prije ključnog drugog kruga izbora.

Ubistva su se dogodila u zatvoru u Gvajakilu, najvećem gradu te južnoameričke zemlje, saopštila je kancelarija državnog tužioca, a prenosi Rojters.

Odlazeći predsjednik Giljermo Laso obećao je da neće biti "ni saučesništva niti prikrivanja" u riješavanju ubistava, u objavi na društvenoj mreži Iks.

Ko je bio ubijeni Fernando Viljavisensio?

Ko je bio ubijeni Fernando Viljavisensio?

"Ovdje će se saznati istina", napisao je on.

Zatvorska agencija SNAI je u saopštenju navela da su šestorica muškaraca svi kolumbijski državljani, ali nije saopšteno više detalja o ubistvima.

Viljavisencio, istaknuti novinar, ubijen je iz vatrenog oružja manje od dvije nedjelje prije prvog kruga opštih izbora kada je napustio kampanju u glavnom gradu Kitu.

Policija je uhapsila šest Kolumbijaca na dan njegovog ubistva. Sedmog osumnjičenog, takođe Kolumbijca, policija je upucala i ubila.

Šestorica Kolumbijaca uhapšeni zbog umiješanosti u ubistvo Viljavićensija

Šestorica Kolumbijaca uhapšeni zbog umiješanosti u ubistvo Viljavićensija

Drugi krug glasanja zakazan je za 15. oktobar.

Biznismen Danijel Noboa, koji ima malo vođstvo u nekim anketama uoči drugog kruga, rekao je u objavi na društvenim mrežama da vlada mora da pruži detalje o tome šta se dogodilo u zatvoru i da mora da se uspostavi mir u zemlji.

Njegov glavni rival za predsjednika je Luisa Gonzales, štićenica levičarskog bivšeg predsjednika Rafaela Koree. Ona je rekla da je porast kriminala bez presedana i da birači ne bi trebalo da dozvole da ih "teror" spriječi da glasaju za promjene.

Pratite nas i putem Vibera