Lindzi Grejem u elementu

Senator opet briljira: Izrael da se obračuna sa Hamasom kao SAD sa Japanom u Hirošimi?

  • Izvor: RT Balkan
  • 13.05.2024. 12:28

Izrael mora da učini sve što je potrebno kako bi pobijedio u "egzistencijalnom" ratu protiv Hamasa, baš kao što je bilo "opravdano" to što su Sjedinjene Države zanemarile civilne žrtve pri bacanju nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu, izjavio senator Lindzi Grejem.

Nakon osam mjeseci vojne operacije u Pojasu Gaze i više od 34.000 ubijenih Palestinaca, podrška Izraelu u međunarodnim krugovima se smanjuje. Grejam je, međutim, u intervjuu za "Еn-Bi-Si njuz" rekao da je upravo Hamas kriv za većinu civilnih žrtava, i pozvao Izrael da nastavi borbu dok se ne postigne odlučujuća pobjeda, bez obzira na cijenu.

Ukrajinski obavještajac priznao rasulo: Rusi su lako probili prvu liniju odbrane jer na granici nije bilo utvrđenja

Ukrajinski obavještajac priznao rasulo: Rusi su lako probili prvu liniju odbrane jer na granici nije bilo utvrđenja

"Kada smo se kao nacija suočili sa uništenjem poslije Perl Harbora, boreći se protiv Nijemaca i Japanaca, odlučili smo da okončamo rat bombardovanjem Hirošime i Nagasakija, nuklearnim oružjem. Dakle, Izrael treba da učini sve što može kako bi opstao kao jevrejska država. Šta god je potrebno", dodao je on.

Iako Graham nije pozvao na upotrebu nuklearnog oružja u Gazi, napravio je slično kontroverzno poređenje tokom saslušanja u Kongresu, nazvavši rat Izraela sa Hamasom "Hirošimom i Nagasakijem na steroidima".

Akcija ruskih hakera: Na ukrajinskim televizijama prenosili vojnu paradu u Moskvi

Akcija ruskih hakera: Na ukrajinskim televizijama prenosili vojnu paradu u Moskvi

Bijela kuća je nedavno obustavila isporuku pojedinih koje bi Izrael mogao da upotrebi u ofanzivi na Rafu, što je razbijesnilo tvrdokorne pristalice Tel Aviva.

"Dajte Izraelu bombe koje su im potrebne da okončaju rat koji ne mogu sebi priuštiti da izgube i sarađujte s njima na smanjivanju broja žrtava", rekao je Grejem.

Vašington je priznao da postoje "razumne" sumnje da su Izraelske odbrambene snage (IDF) možda prekršile međunarodno humanitarno pravo koristeći američko oružje, ali novi izvještaj američkog Stejt departmenta nije naveo konkretne slučajeve kršenja. Državni sekretar Еntoni Blinken priznao je da Izrael nije predstavio nikakav "vjerodostojan plan" za zaštitu civila u Rafi.

Grejam, inače notoran kao ekstremni spoljnopolitički jastreb, našao se početkom godine na ruskom spisku ekstremista i terorista. Republikanski senator je prošle godine u Kijevu izjavio da je naoružavanje Ukrajine "najbolje potrošen novac" u istoriji SAD.

Rusi izveli nove kombinovane napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine

Rusi izveli nove kombinovane napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine

Nakon toga je došlo do medijskog skandala kada je kancelarija ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog preuredila Grejamove izjave tako da djeluje da on opisuje ubijanje Rusa kao najbolju američku investiciju, što nije bio slučaj. 

Međutim, Grejam je zatim izjavio da je umiranje ruskih vojnika na bojnom polju dobra stvar.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica