Pomoć i Kijevu i Izraelu

Šef "najsmrtonosnije vojske na svijetu" najavio pojačanu proizvodnju municije

  • 03.12.2023. 13:29

Sjedinjene Države će u narednim godinama učetvorostručiti proizvodnju artiljerijske municije, budući da je sukob u Ukrajini i sada na Bliskom istoku iscrpio zalihe, najavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

"Tokom ove administracije, američka proizvodnja artiljerijskih granata neće se samo povećati. Neće se samo udvostručiti. Učetvorostručiće se", rekao je Ostin i dodao da je sukob u Ukrajini ukazao na potrebu za značajnim ulaganjima u razvoj municije.

Stoltenberg: Budimo spremni za loše vijesti iz Ukrajine

Stoltenberg: Budimo spremni za loše vijesti iz Ukrajine

"Dakle, u poređenju sa budžetom za odbranu od prije samo pet godina, mi ulažemo skoro 50 odsto više novca u municiju", dodao je on.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države su "najmoćnija zemlja na svijetu" i mogu da šalju pomoć na nekoliko ratišta odjednom, što uključuje i Izrael i Ukrajinu. Vašington "neće dozvoliti da pobjede Hamas ili Putin", dodao je Ostin.

Kličko podržao Zalužnog: Ukrajinska vojska je u ćorsokaku!

Kličko podržao Zalužnog: Ukrajinska vojska je u ćorsokaku!

Ostinovi komentari u suprotnosti su sa situacijom na terenu i izjavama drugih visokih američkih zvaničnika koji upozoravaju da Vašington nema dovoljno municije da podmiri potrebe i Ukrajine i Izraela.

U govoru na Reganovom nacionalnom odbrambenom forumu u Kaliforniji, Ostin je ocijenio da "samo jedna zemlja na Zemlji može da ponudi tip liderstva koji zahtjeva ovaj trenutak" a ta zemlja je, prema njegovim riječima - Amerika.

"Sijvet koji je izgradilo američko rukovodstvo može da održi samo američko vođstvo. Od Rusije do Kine, od Hamasa do Irana, naši rivali i neprijatelji žele da podjele i oslabe Sjedinjene Države, i da nas odvoje od naših saveznika i partnera", rekao je on.

Amerika ponovo u strahu od Kine: Rat oko proizvodnje napredne generacije čipova

Amerika ponovo u strahu od Kine: Rat oko proizvodnje napredne generacije čipova

"Američka vojska je najsmrtonosnija borbena snaga u istoriji čovječanstva. I nastavićemo tako. Ne smijemo svojim prijateljima, rivalima ili neprijateljima dati nikakav razlog da sumnjaju u odlučnost Sjedinjenih Država", zaključio je Ostin.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: