Moskva

Rusija u pogon stavlja zloglasnu Bulavu

  • Izvor: Agencije
  • 14.05.2024. 20:49

Rusija je stavila u pogon interkontinentalnu balističku raketu Bulava koja se lansira sa podmornice, objavili su u utorak državni mediji, novi element u modernizaciji njenog nuklearnog arsenala.

Novinska agencija TASS citirala je glavnog projektanta Bulave Jurija Solomonova koji je rekao da je odluka najavljena dekretom od 7. maja, istog dana kada je predsjednik Vladimir Putin započeo novi šestogodišnji mandat u Kremlju.

Putin od početka rata u Ukrajini upozorava Zapad da bi direktna intervencija NATO snaga mogla da izazove nuklearni sukob.

On je u martu rekao da ne veruje kako se Vašingtonu "žuri" sa ovim, ali i naglasio da su ruske nuklearne snage tehnički spremne.


Rusi uništili moćno hrvatsko oružje čim je stiglo u Ukrajinu

Rusi uništili moćno hrvatsko oružje čim je stiglo u Ukrajinu

Ministarstvo odbrane je u novembru saopštilo da je jedna od podmornica uspješno testirala Bulavu, ispalivši je sa podvodnog položaja u Belom moru i pogodivši metu hiljadama kilometara udaljenu na poluostrvu Kamčatka na istoku.

TASS je saopštio da ruska Sjeverna i Pacifička flota sada uključuje sedam podmornica Borej, od kojih svaka nosi 16 Bulava.

Solomonov je glavni dizajner na moskovskom Institutu za termotehniku, a razvio je i ruske interkontinentalne balističke rakete Topol-M i Jars. Prema Vašingtonskom centru za strateške i međunarodne studije, Bulava ima domet od 8.300 kilometara.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina