Mediji

Rusija: Objavljen snimak nuklearnih projektila

  • Izvor: Agencije
  • 08.10.2024. 06:45

Sistemi za lansiranje raketa koji mogu da nose nuklearno oružje stavljeni su u borbeni režim u Rusiji, javili su ruski državni mediji.

Državna novinska agencija TASS objavila je video snimak na kojem se, kako je navela, lansirni sistemi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Jars ponovo razmještaju u Novosibirsku u Sibiru.

Na snimku se vidi kako se strateško nuklearno oružje vadi iz skladišta i transportuje kamionima dalje niz put. Novinska agencija navodi da je riječ o provjeri "spremnosti" osoblja i opreme "za dugotrajno dežurstvo na terenu" Jars RS-24 (NATO oznaka SS-29) je strateška nuklearna interkontinentalna balistička raketa dometa do 12.000 kilometara i radijusa tačnosti od 250 metara, navodi specijalizovani vojni sajt Armi Recognition.

Rakete se mogu postaviti na police na kamionima ili u silosima. Prvi puk Jarsa RS-24, koji se sastoji od tri bataljona, raspoređen je 2011. godine, dok su dva bataljona drugog puka stavljena u borbenu pripravnost na pravcima borbenih dejstava u okviru borbenog dežurstva, kao i organizovanje maskirne i borbene zaštite.

Takođe, vojnici će uvježbavati situacije suprotstavljanja diverzantskim i izviđačkim grupama, dodaje agencija.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.