Vrhovni sud

Rusija LGBT aktiviste označila kao ekstremiste

  • Izvor: B92
  • 30.11.2023. 17:02

Ruski Vrhovni sud presudio je danas da LGBT aktiviste treba označiti kao ekstremiste, zbog čega pripadnici LGBT zajednice strahuju da će biti uhapšeni.

Vrhovni sud je saopštio da usvaja zahtjev Ministarstva pravde po kome je "međunarodni LGBT društveni pokret" označen kao ekstremistički i njegovo djelovanje zabranjeno.

Izvještač Rojtersa bio je prisutan u sudnici kada je odluka donijeta. Samo ročište je bilo zatvoreno za javnost, ali su novinari mogli da prisustvuju čitanju presude.

Provociraju Lavrova?

Provociraju Lavrova?

Ovaj potez uslijedio je nakon sve većih ograničenja na izražavanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Rusiji, uključujući zakone koji zabranjuju promovisanje netradicionalnih seksualnih odnosa i zabranjuju legalnu i medicinsku promjenu pola.

Predsjednik Vladimir Putin, za koga se očekuje da uskoro objavi da će se kandidovati za novi šestogodišnji mandat u martu, dugo je nastojao da promoviše imidž Rusije kao čuvara tradicionalnih moralnih vrijednosti za razliku od dekadentnog Zapada.

U prošlogodišnjem govoru rekao je da nema problema sa Zapadom da usvoji "prilično čudne, po mom mišljenju, trendove u nastajanju kao što su desetine polova i gej parade", ali je naglasio da Zapad nema pravo da ih nameće drugim zemljama.

Majka ubice iz Mladenovca lažno teroriše brata ubijenog mladića

Majka ubice iz Mladenovca lažno teroriše brata ubijenog mladića

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je novinarima pre objavljivanja sudske odluke da Kremlj ne prati slučaj i nema komentar o njemu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.