Nastavljena ofanziva

Rusi opkolili Toreck

  • Izvor: Agencije
  • 08.08.2024. 09:08

Ruske trupe opkolile su Toreck i bore se u tom gradu u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, izjavio je savjetnik lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski.

Kimakovski je ponovio za ruski Prvi kanal da su počele borbe i u samom gradu Torecku i da se ukrajinske snage pomjeraju ka centru grada. Prema njegovim riječima, ruske snage će uskoro staviti Toreck pod svoju kontrolu, prenijela je agencija “RIA novosti”.

Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da su ruske snage za protekla 24 sata "oslobodile" selo Timofejevka u Donjecku i zauzele povoljnije položaje u oblastima Torecka, Novgorodskog, Vozdviženke, Grodovke i Tarasovke.

Ministarstvo navodi da su Oružane snage Ukrajine za protekla 24 sata izgubile oko 355 vojnika, američki oklopni transporter M113 i haubicu D-30. 

Toreck (koji su ukrajinske vlasti 2016. preimenovale u Džeržinsk) je uporište Oružanih snaga Ukrajine od 2014, odakle su redovno granatirale Gorlovku, jedan od najvećih gradova u Donjecku. Zauzimanje Torecka će olakšati snabdijevanje ruskih trupa duž dionice puta Donjeck-Gorlovka-Bahmut, navodi ruska agencija.

Žestoke borbe za Toreck

“Njujork tajms” piše da se ukrajinske trupe žestoko bore za Toreck, strateški grad na istoku Ukrajine koji je pod nemilosrdnim napadom ruskih snaga. Nedavni dobici ruskih snaga proširili su razaranja na istoku Ukrajine koja su se posljednjih mjeseci intenzivirala.

Toreck je ključan za ukrajinsku odbranu na istoku. Ako ga Rusi zauzmu mogli bi da napreduju ka Kostjantinivki, ključnom logističkom centru ukrajinskih snaga.

Pratite nas i putem Vibera