Vršilac dužnosti direktora američke Tajne službe

Rou: Sramota me zbog velikog bezbjednosnog propusta

  • Izvor: SRNA
  • 30.07.2024. 17:52

Vršilac dužnosti direktora američke Tajne službe Ronald Rou rekao je u Kongresu da ga je sramota zbog velikog bezbjednosnog propusta koji je prethodio pokušaju ubistva Donalda Trampa 13. jula na predizbornom mitingu u Pensilvaniji.

U svjedočenju pred Kongresom, Rou je naveo da je posjetio mjesto gdje je održan miting u Batleru i popeo se na krov obližnje zgrade iz koje je dvadesetogodišnji Tomas Kruks pucao na republikanskog predsjedničkog kandidata, ubio jednog učesnika mitinga i ranio još dvoje.

- Sramota me je zbog onoga što sam vidio. Ne mogu da opravdam zašto taj krov nije bio bolje obezbijeđen - rekao je Rou.

Rou je priznao bezbjednosni propust nakon što je bivša direktorka Tajne službe Kimberli Čitl podnijela ostavku, pod pritiskom obje partije u Kongresu, nakon što je odbila da detaljno iznese bezbjednosne propuste pred komisijom Predstavničkog doma.

Rou je nastojao da uvjeri zakonodavce da je od tada preduzeo korake da spriječi slične propuste, usred zabrinutosti demokrata i republikanaca oko nastavka političkog nasilja uoči izbora 5. novembra, prenosi Rojters.

Tajna služba, savezna agencija čije dužnosti uključuju zaštitu predsjednika i drugih visokih političkih ličnosti, dodala je od 13. jula šest osoba na svoju listu za zaštitu, uključujući republikanskog potpredsjednika Džej Di Vensa i njegovu porodicu, kao i nezavisnog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kenedija.

Atentat na Trampa tema je višestrukih istraga od odbora Predstavničkog doma i Senata, kao i nove dvostranačke radne grupe koju su osnovali predsjednik Predstavničkog doma Majk Džonson i lider demokrata Hakima Džefrisa.

Istražitelji nisu mogli da utvrde jasan motiv Tomasa Kruksa, koga su opisali kao usamljenika bez bliskih prijatelja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)