Dozvolio stvaranje parlamenta BRIKS-a

Putin spomenuo ono o ''čemu se ne govori'': Nailazimo na žestok otpor ''zlatne milijarde''

  • 11.07.2024. 15:10

Dijalog u okviru BRIKS-a je izuzetno važan za sve nas. Radićemo na rješenju problema i na blagostanju našeg stanovništva, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na 10. parlamentarnom forumu BRIKS-a u Sankt Peterburgu.

"Uzimanje u obzir međusobnih interesa i oslanjanje na demokratiju su principi na kojima počiva saradnja između zemalja BRIKS-a. Glavni cilj sadašnjeg ruskog predsjedavanja asocijacijom je stvaranje najpovoljnijih uslova za progresivni razvoj svih njenih učesnika", kazao je Putin.

On je naglasio da napori BRIKS-a i drugih zemalja u razvoju nailaze na žestok otpor elita zemalja "zlatne milijarde" i optužio Zapad da pokušava da zamijeni međunarodno pravo "najboljim tradicijama klasičnog kolonijalizma".

Totalni slom Ukrajine: Rusi na kilometar od Torecka

Totalni slom Ukrajine: Rusi na kilometar od Torecka

"Formiranje svjetskog poretka koji odražava stvarno stanje stvari u svijetu je složen i bolan proces, a Ruska Federacija to razumije", istakao je ruski predsjednik.

Osim toga, Putin je pozvao parlamentarce BRIKS-a na 10. kulturni forum u Sankt Peterburgu u septembru i dozvolio stvaranje parlamentarne strukture te organizacije u budućnosti.

Ruski lider je ukazao da Zapad pribjegava sili i ucjenama da zadrži svoju dominantnu poziciju u svijetu i da samo zajedničkim djelovanjem, upravo taj svijet u kome živimo, može da se učini mnogo bezbjednijim i harmoničnijim.

Modi: Razgovori sa Putinom ojačaće prijateljstvo Indije i Rusije

Modi: Razgovori sa Putinom ojačaće prijateljstvo Indije i Rusije

"BRIKS je otvoren za jačanje dijaloga sa svim zainteresovanim zemljama", poručio je ruski predsjednik i podsjetio da je ove godine broj učesnika porastao na deset, a da Rusija, kao predsjedavajući, ulaže napore da se nove članice efikasno integrišu u mehanizme BRIKS-a.

Pratite nas i putem Vibera