Predsjednik Rusije

Putin odlikovao Lukašenka ordenom najvišeg ranga u Rusiji: Odnosi izdržali test vremena

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 30.08.2024. 09:27

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku jubilarni 70. rođendan, saopšteno je na sajtu Kremlja. On je potpisao ukaz o dodjeli Lukašenku odlikovanja najvišeg ranga u Rusiji – Ordena svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Kako se navodi u tekstu ukaza, Lukašenko je odlikovan za "izuzetne zasluge u razvoju savezničkih odnosa i strateškog partnerstva između Ruske Federacije i Republike Bjelorusije, jačanje prijateljskih veza između ruskog i bjeloruskog naroda, kao i za veliki lični doprinos stvaranju i efikasnom delovanju Savezne države".

- Radeći na najvažnijoj državnoj funkciji, stekli ste visok autoritet kao istinski patriota svoje zemlje, dosljedno braneći njene interese na međunarodnoj sceni, kao mudar političar sposoban da donosi uravnotežene, dalekovide odluke čak i u najtežim situacijama - navodi se u telegramu ruskog predsjednika.

On je istakao Lukašenkov lični doprinos "razvoju prijateljskih rusko-bjeloruskih odnosa, izgradnji i jačanju institucija Saveze države, kao i unapređenju uzajamno korisnih integracionih procesa na evroazijskom prostoru".

- Iskreno cijenim naše dobre, prijateljske odnose, koji su u potpunosti izdržali test vremena. Naravno, uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima nastaviti da činimo sve što je u našoj moći da izgradimo efikasno rusko-bjelorusku saradnju - rekao je Putin.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: