Plenarni sastanak

Putin: BRIKS je pokretač ekonomskog rasta u svijetu

  • Izvor: SRNA
  • 18.10.2024. 11:53

Zemlje BRIKS-a su pokretači ekonomskog rasta i upravo u toj asocijaciji će se u narednim godinama generisati glavni rast globalnog BDP-a, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom sastanku Biznis foruma BRIKS-a.

"Brojevi govore sami za sebe. Ukupni BDP zemalja BRIKS-a je veći od 60 biliona dolara, a udio zemalja članica u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje Grupe sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja da raste", rekao je ruski predsjednik.

Predviđa se da će prosječna stopa rasta BDP-a zemalja BRIKS-a do kraja 2024. godine biti četiri odsto, što je više od svjetske 3,2 procenata, naveo je Putin.

On je naglasio da BRIKS igra značajnu ulogu u globalnoj ekonomiji i ta uloga će rasti, a privredni rast zemalja članica će sve manje zavisiti od spoljnog uticaja, prenose ruski mediji.

Njemačka lovi serijskog ubicu? 4 tijela u radijusu od 20 kilometara

Njemačka lovi serijskog ubicu? 4 tijela u radijusu od 20 kilometara

Prema njegovim riječima, četvrtina ukupnog izvoza proizvoda u svjetskoj ekonomiji odvija se unutar BRIKS-a.

Putin je dodao da nova razvojna banka BRIKS-a predstavlja alternativu razvojnim mehanizmima koje nudi Zapad.

On je istakao da Rusija blisko sarađuje sa zemljama BRIKS-a u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Jedan od glavnih pitanja BRIKS-a, rekao je Putin, trenutno je formiranje novih logističkih šema - Rusija je pokrenula dijalog institucija po pitanju logistike i na poslovnom savjetu formirana je posebna grupa za logistiku.

Američki ministar obrane: Spremni smo braniti Izrael

Američki ministar obrane: Spremni smo braniti Izrael

Prema njegovim riječima, aktivno se razvija "Sjeverni morski put", modernizuje se satelitski sistem, grade se terminali za dosipavanje goriva, kao i drugi objekti obalske infrastrukture, a i transportni koridor "Sjever-jug" postao je ključni za transport robe između Еvroazije i Afrike.

U perspektivi je i stvaranje jedinstvene digitalne infrastrukture unutar BRIKS-a. Takođe, modernizuje se i elektronska trgovina, kao i korišćenje vještačke inteligencije, rekao je ruski lider.

Putin je istakao da događaju prisustvuju predstavnici biznis krugova svih zemalja članica, uključujući one koje su se od početka 2024. godine pridružile BRIKS-u, te podsjetio da je riječ o Saudijskoj Arabiji, Iranu, Еgiptu, Еtiopiji i Ujedinjenim Arapskim Еmiratima.

Prema njegovim riječima, Rusija na sve načine nastoji da olakša integraciju u sve mehanizme saradnje zemalja koje su od 1. januara postale punopravne članice BRIKS-a.

Detalji svjedočenja ubice iz Ribnikara: Otac mu govorio da je psihopata

Detalji svjedočenja ubice iz Ribnikara: Otac mu govorio da je psihopata

"Rusija vidi da su u biznis svijetu rado dočekali nove saveznike koji su aktivno uključeni u rad", dodao je Putin.

On je istakao da je tema samita "Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbjednost", te dodao da su centralne oblasti rada politika i bezbjednost, ekonomija i finansije, kultura i humanitarna razmjena.

Putin je poželio svim učesnicima Poslovnog foruma BRIKS-a uspješnu saradnju, a šefovima država poručio da se nada da će učesnici biti u prilici da se upoznaju sa Moskvom, njenom infrastrukturom i razvojem.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?