Grčka

Pršte kazne na omiljenim srpskim plažama

  • Izvor: Kurir
  • 06.09.2024. 08:19

Borba grčke vlade protiv onih koji zloupotrebljavaju plaže i nezakonito zloupotrebljavaju ono što nije navedeno u licencama koje su dobili za poslovanje ili pak posluju bez dozvole, dovela je do provjere više od 20.500 firmi raznih kategorija u julu i avgustu.

U regionu Kavale, koji obuhvata ostrvo Tasos, veoma popularnu kod srpskih turista, razmotreno je 730 žalbi, pri čemu su nadležni pregledali osam plaža (od kojih su tri na Tasosu) na koje je podnijeto 500 pritužbi. Ukupno su izrečene kazne u iznosu od 8,5 miliona evra.

U Dodekanezu, koji obuhvata Rodos, razmotrene su 973 žalbe, a inspekcije su samo na ostrvu Rodos napisale kazne u vrijednosti višoj od 1,25 miliona evra.

U sedam regiona u zemlji koji su kontrolisani najviše kažnjenih preduzeća su u Kefaloniji, Dodekanezu i Iraklionu (Krit).

Grčka vlada je početkom godine pokrenula program "Moja obala" kako bi sveobuhvatno ojačala zaštitu plaža. Od 2024. godine zakon navodi da preduzeća koja zakupljuju priobalna područja moraju da pristanu na posebne zahtjeve koji omogućavaju javnosti potpun i nesmetan pristup plažama, obali i moru.

Kazne za ometanje slobodnog pristupu plažama kreću se se od 2.000 do 60.000 evra. U grčkom ustavu je zapisano da javnost ima pravo na slobodan i neograničen pristup svim plažama u zemlji.

Potencijalno nelegalne firme i kršenje pravila svi mogu da prijave preko aplikacije "MiCoast". Medutim, većina sadržaja aplikacije trenutno je samo na grčkom, ali vjerujemo da će uskoro biti na više jezika, pa i na srpskom, što da ne.

(Kurir)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: