Njemačke kontrole ubile Еvropu otvorenih granica?

Propast jednog od najvećih dostignuća ЕU

  • Izvor: RT Balkan
  • 07.10.2024. 16:42

Potez Njemačke da uvede kontrolu na svim svojim kopnenim granicama rizikuje da izazove domino efekat koji bi mogao jako da oslabi šengenski sistem putovanja.

Berlin je uveo provjere prošlog mjeseca nakon što je osumnjičeni operativac Islamske države iz Sirije nožem ubio tri osobe u gradu Solingenu na zapadu Njemačke.

Francuska sada kaže da će slijediti taj primjer. Mišel Barnije, novi francuski premijer, rekao je parlamentu prošle sedmice da bi Francuska mogla da proširi svoje granične kontrole, "kako to dozvoljavaju evropska pravila i kao što je Njemačka upravo učinila".

Zemlja koja je ukinula granice sada ih vraća?

Zemlja koja je ukinula granice sada ih vraća?

To izaziva strah za budućnost Šengena i slobodu kretanja koju on simbolizuje - koju građani ЕU dugo smatraju jednim od najvećih dostignuća evropskog projekta, objašnjava "Fajnenšel tajms".

Zabrinutost je posebno akutna u oblastima blizu unutrašnjih granica ЕU. Policija na takvim mjestima sada provjerava vozače koji su decenijama prelazili u Njemačku bez razmišljanja da rade, kupuju ili se druže.

Šengenski prostor sada čini 25 od 27 članica ЕU, kao i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska. Prostire se na skoro 4 miliona kvadratnih kilometara i ima skoro 420 miliona stanovnika.

Počele kontrole: Duge cijevi na njemačkim granicama!

Počele kontrole: Duge cijevi na njemačkim granicama!

Ali istina je da se zemlje već godinama postepeno odvajaju od Šengena. Trenutno osam država članica — Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Danska, Švedska, Francuska i Norveška — sprovode granične provjere, iz razloga koji se kreću od "neregularne migracije", "rizika od terorističke aktivnosti" ili ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Brisel kaže da se šengenska pravila mogu suspendovati samo u vanrednim okolnostima. "Ponovno uvođenje graničnih kontrola mora ostati izuzetno, strogo vremenski ograničeno i krajnja mjera ako je utvrđena ozbiljna prijetnja javnoj politici ili unutrašnjoj bezbjednosti", rekao je portparol Komisije.

Ali ti uslovi se u praksi ne ispunjavaju uvijek. "Ako pogledam Njemačku, Holandiju, Francusku ili Austriju, nigdje (briselski) kriterijumi nisu ispunjeni", rekla je Tineke Strik, članica Zelenih u Еvropskom parlamentu. "Postoji veliko bezakonje u vezi sa Šengenom."

Iako Njemačka postepeno uvodi kontrole na granici, odluka Berlina izazvala je ljutnju među njihovim susjedima.

Njemačka postavlja privremene kontrole na svim kopnenim granicama?

Njemačka postavlja privremene kontrole na svim kopnenim granicama?

Neki zvaničnici su čak priznali da granične kontrole ne spriječavaju neregularnu migraciju. Jedan diplomata ЕU iz zemlje koja trenutno sprovodi provjere rekao je da su one "više simbolične nego efikasne".

Pristalice Šengena strahuju da bi potez Njemačke mogao da stvori opasan presedan. Već sada, kažu zvaničnici, druge zemlje članice ЕU sada razmatraju slične mjere.

"Raspoloženje se promijenilo", rekao je visoki diplomata ЕU. "Priča o ovome više nije tabu."

Uve Konrad, gradonačelnik Sarbrikena, na granici Njemačke sa Francuskom, kaže da sada postoji "stvarna opasnost od domino efekta".

"Njemačka je velika zemlja i ono što radimo uvijek utiče na druge", rekao je on i nove kontrole uporedio sa "bolnim povratkom" u doba prije Šengena.

"Pitanje je sljedeće", dodao je on. "Da li želimo Еvropu otvorenih granica ili potpuno drugu vrstu Еvrope?"

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.