Uputstvo

Pronađen tajni vojni dokument: Sve je otkriveno

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 23.10.2023. 10:00

Pronađena su dokumenta i priručnik koji je palestinska vojno-politička organizacija Hamas dala svojim borcima.

Priručnik je pronađen nakon što su Hamasovi militanti iznenada napali Izrael 7. oktobra. Vašington post, koji je došao u posed tog priručnika, saopštio je da u priručniku organizacija otkriva njihove borbene vještine i kako da se ponašaju kada se suočavaju sa neprijateljem.

Ovaj priručnik pronađen je kod jednog od Hamasovih militanata. Izdat je 2022. godina i sadrži uputstva za rukovanje određenim oružjem, uputstva za ubijanje nožem, ali i slabe tačke izraelske vojske. On je pripremljen za različite jedinice Hamasovih vojnika, a može se pretpostaviti da su ih dobile protivoklopne jedinice, inžinjeri, snajperisti, pješadijski i tunelski specijalisti.

Picula prijeti: Ako Srbija ne izruči Radoičića Prištini, međunarodna zajednica da...

Picula prijeti: Ako Srbija ne izruči Radoičića Prištini, međunarodna zajednica da...

Na prvoj strani priručnika stoji: "Ovo je tajni vojni dokument. Treba ga čuvati na bezbjednom mjestu.. Zabranjeno je kretanje s njim osim po narudžbi."

Na poleđini priručnika stoji slika Abdulaha Jusufa"Azama, palestinskog islamskog džihadiste i učenjaka. On je bio mentor saudijskom militantu Osami bin Ladenu, dugogodišnjem vođi Al"Kaide.

"Ako im je to figura, simbol na koji se ugledaju, onda bolje razumem njihovo ponašanje koje smo videli 7. oktobra," izjavio je Majkl Milštajn, bivši šef Odjeljenja za Palestinu i uzraelskoj vojno"obavještajnoj agenciji, koji je proučavao priručnik.

Promjene u izdavanju

Promjene u izdavanju "stana na dan"

Еksperti, koji su imali prilikie da pogledaju priručnik, rekli su da on izgleda autentično i da je sličan dokumentima koje su izraelske snage pronašle nakon napada Hamasa. Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua potvrdila je autentičnost.

Drugi pronađeni dokumenti Hamasa sadržali su mape i detaljne planove za napad na nekoliko kibuca oko Gaze. Naveli su da Hamas namjerava da ubija i hvata civile.

Priručnik do kojeg je došao Post sadrži, između ostalog, uputstva za rukovanje severnokorejskim raketnim bacačem F"7. Severna Koreja je saopštila da nikada nije dala oružje Hamasu.

Masovni udari Izraela na položaje Hamasa, na meti i Hezbolah

Masovni udari Izraela na položaje Hamasa, na meti i Hezbolah

Zvaničnici Hamasa u Gazi i Bejrutu nisu odgovorili na zahtjeve Vašington Posta da komentarišu otkrića.

Mhaimar Abusada, analitičar sa Univerziteta Al-Azhar u Gazi, rekao je da je prethodnih godina Hamas mogao lako da šalje eksploziv i rakete iz Еgipta u Gazu. Međutim, egipatski predsjednik Abdel Fatah Еl-Sisi se bori protiv ovih krijumčarskih ruta.

"Iskreno, ne znam kako su zadržali mogućnost da izgrade svoje vojne kapacitete," rekao je Abusada i dodao da su napad na Izrael predvodili elitni specijalci Nuhba koji su obučavani u Iranu, a zatim obučavali druge borce Hamasa u Gazi.

Militanti Hamasa ušli su u Izrael iz Gaze pomoću padobrana, motocikala i kamiona, a napade su izvele male specijalizovane jedinice. Očigledno su sledili uputstva iz pronađenog priručnika.

Skandal: Lik Adolfa Hitlera se pojavio na semaforu prije utakmice

Skandal: Lik Adolfa Hitlera se pojavio na semaforu prije utakmice

"Vidjeli smo da se ponašaju kao profesionalni vojnici," izjavio je u petak izraelski komandant sa Izraelskog instituta za istraživanje oružja.

U uputstvu za izvidnicu pisalo je da je neprijatelja najbolje ubosti nožem u vrat u blizini ključnih kostiju, kičme i pazuha.

Izraelska vojska je saopštila da je prikupila stotine dokumenata i drugog materijala, od mobilnih telefona i druge komunikacione opreme, do kamera i obavještajnih izvještaja, nakon napada Hamasa.

Mnogi od ovih dokumenata objavljeni su na komunikacionoj platformi Telegram. Vlasnici tog kanala nisu željeli da kažu kako su došli do dokumenata jer bi to ugrozilo bezbjednost njihovih izvora.

Masovni udari Izraela na položaje Hamasa, na meti i Hezbolah

Masovni udari Izraela na položaje Hamasa, na meti i Hezbolah

Tijela svakog ubijenog militanta Hamasa prvo pregledaju izraelski pirotehničari.

"Došli su potpuno spremni. Imali su dokumenta, mape i uputstva," saopštio je Josi Landau, član zdravstvene organizacije Zaka, koja je angažovana da ukloni tijela poginulih i ubijenih militanata Hamasa.

U dokumentu koji je sadržao planove za napad na kibuc Mefalsim, pisalo je koliko je obezbeđenja branilo kibuc, informacije o tome koliko su udaljene određene važne tačke u kibucu, a militantima je rečeno da "hvataju vojnike i civile".

Užas u Sloveniji: Dvije osobe pronađene mrtve pored stambene zgrade

Užas u Sloveniji: Dvije osobe pronađene mrtve pored stambene zgrade

Prema dokumentima do kojih je došao Post, militanti Hamasa koji su imali zadatak da napadnu kapiju kibuca trebalo je da odvuku pažnju izraelskih obezbeđenja, dok su pirotehničari Hamasa trebalo da dignu zadnju kapiju u vazduh.

"Grupa zauzima pažnju kibuca dok ne stignu ostali borci," stoji u planu napada. Međutim, izraelske snage koje se bore protiv Hamasa u Mefalsimu rekle su da militanti nikada nisu dobili pojačanje.

"Znali su gdje je kapija, gde su generatori," rekao je Jarden Reskin, pejzažni arhitekta i volonter obezbjeđenja u Mefalsimu.

"Smatramo da smo imali veliku sreću. Uradili smo svoj dio posla, uradili smo to dobro, ali smo imali mnogo sreće" dodao je Reskin.

Arsić: Ugostitelji ne moraju više da zapošljavaju školovane radnike

Arsić: Ugostitelji ne moraju više da zapošljavaju školovane radnike


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: