Snažan tropski ciklon

Prijeti katastrofa: U jednom danu se očekuju količine kiše koje padnu za 20 godina

  • 24.10.2023. 12:58

Nad Arabijskim morem formirao se veoma snažan tropski ciklon, koji će se sada direktno obrušiti na Arabijsko poluostrvo, odnosno na sjeveroistočni dio Jemena i jugozapadni dio Omana.

Nad otvorenim dijelom mora udari vjetra u ciklonu bili su 205 kilometara na čas, a tropski ciklon svojim centrom prošao je malo istočnije od ostrva Sokotra. Ovom ostrvu koji se odlikuje polupustinjskom klimom donio je rekordne kiše, poplave, olujne vjetrove i visoke talase.

Danas će tropski ciklon direktno pogoditi sjeveroistočno obalno područje Jemena i to u blizini grada Al Gajda, koji bi mogao da pretrpi katastrofalnu štetu.

Prvi put zabilježen sudar planeta

Prvi put zabilježen sudar planeta

Očekuju se uraganski vjetrovi od 120 km/h i talasi visine i preko 10 metara, a ono što posebno zabrinjava jeste kiša. Neposredno pred obalno područje vjetrovi će biti 160 kilometara na čas, što odgovara uraganima 4. kategorije.

Očekuju se ekstremno obilne padavine, pri čemu bi za 24 do 48 sati palo i preko 500 litara kiše po kvadratnom metru. To je količina kiša koja u Srbiji i u Beogradu padne za nešto manje od godinu dana.

Inače, tropski ciklon pogodiće pustinjski dio, jer se veći dio Omana i Jemena sastoji od pustinja.

U ovom dijelu svijeta za godinu dana u proseku padne oko 50 litara kiše po kvadratnom metru, od toga oko 2 litra u oktobru, dok će ovaj ciklon za dan do dva donijeti kišu koja u proseku padne za 10 godina.

Prosječna količina padavina u gradu Al Gajda u oktobru je 2 litara, a očekuje se i do 200 puta više kiše, na širem području grada oko 500 litara.

Ovakve padavine donijeće razorne poplave i bujice i veliku materijalnu štetu u naseljenim predjelima.

Ulaskom na kopno, tropski ciklon vrlo brzo će oslabiti na tropsku oluju, a oluja će naglo slabiti kako se bude premeštala prema centralnom dijelu Jemena.

Mrak joj pao na oči kad je vidjela šta je usisala

Mrak joj pao na oči kad je vidjela šta je usisala

U naredna dva dana čak će i najsušniji centralni predeli Jemena dobiti 10 do 50 litara kiše, što su padavine za godinu dana, pa se takođe očekuju poplave i bujice.

Dejstvo tropskog ciklona osjetiće se od grada Mukala na zapadu u Jemenu sve do zapada do grada Salah u Omanu.

I dok je u predjelima svijeta gdje se javljaju tropski cikloni (uragani, tajfuni) oni karakteristčna pojava tokom ljeta i jeseni (maj-novembar), iznad Arabijskog mora i Bengalskog zaliva tropski cikloni nastaju u vrijeme "tišina", odnosno u periodu između smjene ljetnjeg i zimskog monsuna (oktobar-novembar) i smjene zimskog i ljetnjeg (april-maj), jer su tada visinske struje veoma slabe i na visinama preovldavaju tušine.

Tropski cikloni u oblasti Arabijskog mora veoma su rijetka pojava, godišnje u prosjeku 2-3. Mogu se obrušiti na zapadnu i sjeverozapadnu obalu Indije, obalu Pakistana, Omana i Jemena, ali i da udare o istok Afrike, odnosno Somaliju.

Šokantan snimak iz škole: Tinejdžer se prikrada djevojčici iza leđa i puca joj u glavu!

Šokantan snimak iz škole: Tinejdžer se prikrada djevojčici iza leđa i puca joj u glavu!

Najveći dio ovih predjela su pustinje, pa kada tropski ciklon udari o kopno, osim razornog vjetra donese padavine koje u prosjeku padnu i za 10 do 20 godina, pri čemu suvo pustinjsko tlo ne može da prihvati takvu količinu padavina, pa nastanu razorne poplave i bujice.

Koliko je opasno kada tropski ciklon udari o pustinjska područja, govori i mediteranski uragan Danijel, koji je u septembru pogodio sjeveroistok Libije, razorio grad Derna i ubio oko 20.000 ljudi.

U julu se snažan uragan sa Tihog okeana obrušio na pustinjski dio jugozapada SAD (Kalifornija), pri čemu su u pustinjama oko Doline Smrti pale kiše koje padnu za 10 godina, a rekodne kiše i poplave dobio je i Los Anđeles, koji u prosjeku u julu nema padavine, a tropska oluja donela je u jednom danu 100 litara kiše ili trećinu padavina od godišnjeg nivoa.

Tropski cikloni kada je riječ o polupustinsjkim predjelima mogu se javiti i na zapadu Australije.

Neprijatelj koga se Izrael pribojava: Šta je Hezbolah i koliko je moćan

Neprijatelj koga se Izrael pribojava: Šta je Hezbolah i koliko je moćan

Inače, dok će veoma snažan tropski ciklon danas pogotiti Arabijsko polupostrvo, nad Bengalskim zalivom formirao se znatno slabiji tropski ciklon, koji će se kao ciklon sa vjetrovima od 150 kilometara na čas obrušiti direktno na pogranični dio Bangladeša i Mjanamara, uz poplave i bujice, a jaki vjetrovi i obilne kiše, uz vioske talase pogodiće i sjeveroistočni dio Indije i šire područje Kalkute.

Iako su i ovdje tropski cikloni rijetka pojava, dva do tri u prosjeku godišnje, mogu biti opasno razarajući, naročito zbog toga što se obrušavaju na jednu od najgušću naseljenu oblast u svijetu, gdje živi više stotina miliona ljudi na malom prostoru.

U maju 2008. godine tropski ciklon sa Benglaskog zaliva ubio je u Mjanmaru više od 100.000 ljudi, dok je 1970. godine u tropskom ciklonu u Bangledašu nastradalo oko milion ljudi, piše Telegraf.rs.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Crna Guja (12+) (R)

    ''Serija: Crna Guja (12+) (R)

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica