Moskva

Prijedlog zvaničnika: Rusija bi mogla da detonira nuklearku kao upozorenje Zapadu

  • Izvor: Agencije
  • 31.05.2024. 07:27

Viši član ruskog tink tanka, čije ideje ponekad postaju vladina politika, predložio je da Moskva razmotri "demonstrativnu" nuklearnu eksploziju kako bi zastrašila Zapad i natjerala ga da odbije da dozvoli Ukrajini da koristi svoje oružje protiv ciljeva unutar Rusije, piše "Rojters".

Prijedlog Dmitrija Suslova, člana Moskovskog savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku, iznijet je dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin upozorio Zapad da se članice NATO u Еvropi igraju vatrom predlažući da Kijev koristi zapadno oružje za napade duboko unutar Rusije, što bi po njegovim riječima moglo izazvati "globalni sukob".

Ukrajinsko rukovodstvo kaže da mora biti u mogućnosti da gađa ruske snage i vojne ciljeve unutar Rusije dalekometnim zapadnim raketama kako bi moglo da se brani i spriječi vazdušne, raketne i napade dronovima, a taj stav je naišao na određenu podršku među nekim zapadnim zemljama, ali za sada ne i u Vašingtonu. Bar ne zvaničnu, mada mediji javljaju da je Džozef Bajden tajno dao dozvolu Ukrajini.

"Politiko" o igrama iza kulisa: Bajden tajno dao Ukrajini dozvolu?

Rusija, koja posjeduje najveći nuklearni arsenal na svijetu, upozorila je da bi takav korak smatrala ozbiljnom eskalacijom koja bi u rat uvukla NATO i zemlje koje su uključene u direktan sukob sa Moskvom, povećavajući rizik od nuklearnog rata.

Suslov, član Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku, tink tanka koji Putin pohvaljuje i za koji je rekao da vlasti ponekad preuzimaju njegove ideje, rekao je da Rusija mora da djeluje kako bi odvratila Zapad od prelaska crvene linije.

"Da bismo potvrdili ozbiljnost namjera Rusije i uvjerili naše protivnike u spremnost Moskve da eskalira, vrijedi razmotriti demonstrativnu (tj. neborbenu) nuklearnu eksploziju", napisao je Suslov u poslovnom magazinu "Profil".

"Politički i psihološki efekat nuklearnog oblaka u obliku pečurke, koji će biti prikazan uživo na svim TV kanalima širom svijeta, nadamo se da će podsjetiti zapadne političare na jednu stvar koja je spriječila ratove između velikih sila od 1945. godine, a koju su oni sada uglavnom zaboravili - strah od nuklearnog rata."

Suslov je najnoviji ruski bezbjednosni ekspert i zakonodavac koji tvrdi da bi Moskva trebalo da izvrši nuklearni test kao mjeru zastrašivanja tokom rata u Ukrajini, podstičući strahove među zapadnim bezbjednosnim ekspertima da bi Rusija ti zaista i mogla da uradi.

Bivši košarkaš Partizana poginuo u teškoj nesreći

Bivši košarkaš Partizana poginuo u teškoj nesreći

Takav potez, ako bi se dogodio, mogao bi otvoriti novu eru velikih nuklearnih testova.

Nije bilo neposrednog komentara na Suslovljev prijedlog iz Kremlja, odakle je već rečeno da nuklearna politika Rusije ostaje nepromijenjena ali je ranije ovog meseca naređivanjem taktičkih nuklearnih vježbi signalizovano nezadovoljstvo sve agresivnijom zapadnom retorikom o naoružavanju Kijeva.

Nuklearni test?

Suslov je predložio da Rusija takođe pokrene strateške nuklearne vježbe, upozori svaku zemlju čije oružje koristi Kijev za napad na Rusiju da Moskva zadržava pravo da gađa ciljeve te zemlje bilo gde u svijetu i upozori da bi mogla koristiti nuklearno oružje ako ta zemlja onda uzvrati konvencionalno.

Donatori stali još jače iza Trampa nakon presude: Stižu novi milioni

Donatori stali još jače iza Trampa nakon presude: Stižu novi milioni

Putin je u novembru potpisao zakon kojim se povlači ratifikacija globalnog sporazuma o zabrani nuklearnih testova, potez za koji je rekao da je dizajniran da Rusiju uskladi sa Sjedinjenim Državama, koje su potpisale, ali nikada nisu ratifikovale sporazum.

Ruske diplomate su tada rekle da Rusija, koja nije izvršila post-sovjetski nuklearni test, neće nastaviti nuklearno testiranje osim ako to ne učini Vašington.

Sovjetski Savez je posljednji put testirao nuklearno oružje 1990. godine, a Sjedinjene Države 1992. Samo je Sjeverna Koreja izvela test koji uključuje nuklearnu eksploziju u ovom vijeku.

Rusija je ovog mjeseca upozorila Veliku Britaniju da bi mogla gađati britanske vojne instalacije i opremu kako unutar Ukrajine tako i drugde ako britansko oružje bude korišćeno od strane Ukrajine - uz blagoslov Londona - za napad na rusku teritoriju.

Izdata je opomena nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao da Kijev ima pravo da koristi britansko oružje za napade na ciljeve unutar Rusije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program