Miroslav Maček

Preminuo političar čuven po jednom od najvećih skandala: Pred kamerama se potukao sa ministrom

  • Izvor: Telegraf
  • 01.05.2024. 14:12

Miroslav Maček, političar, pisac i zamjenik premijera Čehoslovačke, koji će ostati upamćen po tome što se tokom jednog skupa krvnički potukao sa ministrom, preminuo je u 79. godini.

Vijest o smrti objavila je izdavačka kuća koja je publikovala njegove knjige.

"Objavili smo vijest na zahtjev njegove supruge“, rekla je PR menadžer izdavačke kuće Еva Karasova.

Maček je u vrijeme raspada Čehoslovačke 1992. godine bio i potpredsjednik Savezne vlade i rukovodio je Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, ali će u javnosti ostati upamćen po skandalu, odnosno po tome što je tadašnjeg ministra zdravlja Davida Rata udario pred kamerama.

Sve se dogodilo tokom jednog skupa u Pragu 2006. godine, u vrijeme kada je Maček, koji je svojevremeno bio i savjetnik predsjednika Vaclava Klausa, prekinuo svoj govor i otišao do Rata da ga udari.


Prethodno je, kao moderator skupa, najavio da mora da "prošeta do Rata da riješi neke privatne stvari". Naime, navodno je Rat nešto komentarisao njegovu suprugu...

Maček je tada prišao ministru koji je sjedio u stolici i jako ga udario u potiljak. Okupljeni su u šoku posmatrali, a Rat je bijesan ustao, spreman da napusti skup. Međutim, u posljednjem trenutku se predomislio, vratio se do Mačeka i nazvao ga kukavicom, na šta mu je ovaj odgovorio udarcem. Potom je uslijedila opšta tuča.

Ovaj incident dogodio se svega dvije nedjelje prije parlamentarnih izbora i ostao je dugo upamćen kod domaće i svjetske javnosti.

Od preminulog Mačeka oprostio se i bivši predsjednik Klaus.

"Mirka sam neizmjerno poštovao zbog njegovog jasnog političkog razmišljanja, zbog njegove sposobnosti da jasno formuliše svoje stavove i zbog njegovog ubjedljivog držanja, kojim je mogao da pokrene ljude oko sebe“, rekao je Klaus.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: