Sukob

Potencijalni kandidat za potpredsjednika SAD: Vens nazvao Veliku Britaniju islamističkom državom

  • Izvor: Avaz
  • 16.07.2024. 13:27

Nakon imenovanja Džej Di Vensa za potencijalnog potpredsjednika od strane Donalda Trampa pričao je o širenju nuklearnog oružja. Naime, on je govorio koja je prva "islamistička" država koja bi mogla da ga ima i onda je naveo Veliku Britaniju, iz razloga što su na vlast došli laburisti.

Popravljanje odnosa

- Koja je prva islamistička država koja će dobiti nuklearno oružje? Možda je to Iran, možda već računamo Pakistan. I onda smo na neki način odlučili, možda je to Velika Britanija jer su je nedavno preuzeli laburisti - prepričao je Vens navodni razgovor s prijateljem.

Visoki britanski političari ove su sedmice u SAD na republikanskoj konvenciji u Milvokiju, a bivša premijerka Liz Tras i novi parlamentarni zastupnik Najdžel Faradž trebali bi se pojaviti jer je Tramp okrunjen kao potencijalni stranački kandidat, zajedno s njegovim izborom za potpredsjednika koji vjeruje da je Velika Britanija islamistička zemlja.

To bi novom laburističkom ministru vanjskih poslova Dejvidu Lemiju, za kojeg se kaže da je posljednjih mjeseci uložio napore da popravi diplomatske odnose između laburista i Trampovog pokreta, moglo otežati rješavanje bilo koje Trampove administracije koja se vraća. U znaku političke empatije i stvari koje dolaze, Kir Starmer je čak  telefonirao Trampu, nakon što ga je na njega pucano na skupu u subotu.

Velike opasnosti

Ovi komentari mogli bi opteretiti "poseban odnos" Velike Britanije sa Sjedinjenim Državama, u kojem su se obje zemlje usklađivale u vanjskoj politici veći dio poslijeratnog razdoblja.

Međutim, Politico Еurope izvijestio je da su se Vens i Lemi susreli "više puta u posljednje vrijeme", a za britanskog ministra vanjskih poslova rečeno je da je obožavatelj senatorovog filma Hilbili Еledži koji je nastao na osnovu knjige.

- Usput, moram natući Veliku Britaniju zbog još jedne stvari. Nedavno sam razgovarao s prijateljem i razgovarali smo o jednoj od velikih opasnosti u svijetu naravno postoji nuklearna proliferacija i naravno da Bajdenovu (Biden) administraciju nije briga za to - kazao je potencijalni potpredsjednički kandidat na konferenciji Nacionalnih konzervativaca.

Britanski novinar koji je postao američki politički komentator Mehdi Hasan nazvao je komentare "bezobraznom islamofobijom".

Na kraju svoje primjedbe, Vens je savjetovao svoje "torijevske prijatelje" da se moraju "uhvatiti u koštac" s usponom laburista, nakon dramatičnog poraza Konzervativne stranke na Opštim izborima.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.