Pjongjang

Ovo znači objavu rata: Drama u Sjevernoj Koreji

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 21.10.2024. 09:35

Sjeverna Koreja tvrdi da je pronašla ostatke južnokorejskog vojnog drona, prenosi "Njuzvik".

U dramatičnom televizijskom obraćanju u Pjongjangu, oni tvrde da će sljedeće kršenje teritorijalnog suvereniteta rezultirati objavom rata. Podsjećanja radi, tenzije su posljednjih dana dostigle vrhunac na Dalekom istoku, a situacija se progresivno komplikuje od maja kada je Sjeverna Koreja počela da lansira balone pune smeća iznad južnokorejskih gradova, što je navelo Seul da odgovori ponovnim pokretanjem propagandnog emitovanja preko zvučnika u demilitarizovanoj zoni.

Sjeverna Koreja je ove nedjelje optužila Južnu Koreju da je u tri navrata ovog mjeseca lansirala dronove iznad Pjongjanga i zaprijetila da će odgovoriti silom ako se to ponovi.

Nije jeftino: Počeli da naplaćuju i rezanje pečenja

Nije jeftino: Počeli da naplaćuju i rezanje pečenja

Sjevernokorejska državna novinska agencija "KCNA" objavila je u subotu da je oboreni južnokorejski vojni dron pao na teritoriju Sjeverne Koreje, prenio je "Rojters".

Južnokorejski poslanik Ju Jong-Veon rekao je "Rojtersu" da se čini da su bespilotne letjelice na fotografijama iz Pjongjanga bile nadzorne bespilotne letjelice koje je napravila kompanija "Sungvu Inžinjering" i isporučena južnokorejskoj vojsci 2023. godine.

"Ovo znači objavu rata i trenutni napad", saopštila je sjevernokorejska televizija.

"Njuzvik" je za komentar kontaktirao Ministarstvo odbrane Južne Koreje, koje je reklo da "jednostrane tvrdnje Pjongjanga nisu vrijedne provjere niti zaslužuju odgovor", prenosi "Rojters".

U Bajaderi pronađeni crvi

U Bajaderi pronađeni crvi

Seul tvrdi da bi svaki komentar na tvrdnje Pjongjanga predstavljao političku prevaru.

Podsjećamo, ranije ovog mjeseca sjevernokorejski lider Kim Džong Un ponovo je upozorio da bi mogao da upotrijebi nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa Južnom Korejom i SAD, koje je optužio za jačanje vojne saradnje. Kako prenose mnogi svjetski mediji, sjevernokorejska vojska se ove nedjelje fizički uključila u rat u Ukrajini tako što je poslala svoje vojnike na front.

Pratite nas i putem Vibera