Mađarski premijer

Orban putuje u Vašington

  • Izvor: Agencije
  • 08.07.2024. 10:25

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će, poslije posjete Pekingu i prethodnih Moskvi i Kijevu, posjetiti i Vašington, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, Orban je to objavio na svom Instagram nalogu.

Orban, čija je zemlja 1. jula preuzela predsjedavanje ЕU, danas je iznenada doputovao u Peking, treću stanicu svoje, kako ju je nazvao, mirovne misije za Ukrajinu i sastao se s kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Si je, tokom sastanka sa mađarskim premijerom, rekao da je trenutni fokus na smirivanju situacije u Ukrajini koliko god je to moguće i uspostavljanju uslova za obnovu direktnog dijaloga između Ukrajine i Rusije, dok je Orban rekao da Mađarska veoma cijeni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj posjeti Moskvi, gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posjetio Kijev i razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Zvaničnici ЕU su povodom Orbanove posjete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja ЕU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja ЕU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.