Vjačeslav Volodin

"Oni koji su počeli sankcioni rat protiv Rusije i Kine sada trpe posljedice"

  • 23.11.2023. 08:30

Države koje su započele sankcioni rat protiv Rusije i Kine trpe posljedice tog rata, ukazuje predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin na sastanku sa profesorima i studentima Univerziteta Nandžing koji studiraju ruski jezik.

"Ako je 2012. godine, prema podacima Svjetske banke, Kina bila druga, a Rusija šesta među svjetskim ekonomijama, onda je krajem prošle godine Kina zauzela prvo mjesto, Rusija je postala peta ekonomija u svijetu i najveća u Еvropi – evo rezultata neprijateljskih akcija", objašnjava on.

U proteklih 10 godina protiv Ruske Federacije je uvedeno preko 17 hiljada sankcija, dodao je Volodin i podsjetio na pokrenute trgovinske ratove protiv Kine i uvedena ograničenja.

Objavljen snimak automobila prije eksplozije na granici SAD i Kanade

Objavljen snimak automobila prije eksplozije na granici SAD i Kanade

"Živimo u vremenu izazova, ali nisu problemi jedino sa čime se susrećemo. Ovo je i vrijeme prilika", navodi on.

Prednost državnog uređenja Rusije i Kine i ujedno ono što ih spaja je zadatak naveden u njihovim Ustavima, osnovnim zakonima, a to je izgradnja suverenih država, a takvih je danas malo, odgovara predsjednik Državne dume na pitanje studenta šta je prednost državnog uređenja Rusije i Kine.

Rezultati koje su i Kina i Rusija ostvarile u velikoj mjeri postignuti su zahvaljujući njihovom suverenitetu, a svaki drugačiji pristup ne bi doveo do takvog napretka i rezultata, dodaje Volodin ističući značaj suvereniteta.

Ovo je najveće groblje na svijetu, više od šest miliona sahranjenih!

Ovo je najveće groblje na svijetu, više od šest miliona sahranjenih!

"Gubitak suvereniteta dovodi do gubitka državnosti, a na osnovu brojki i činjenica jasno je da nema mnogo država koje imaju apsolutni suverenitet. Pod suverenitetom se ne podrazumijeva samo državnost, već i očuvanje običaja, tradicije, istorije, kulture, jezik – sve što određuje identitet nacije i veru", pojašnjava predsjednik Državne dume.

Kada neka država izgubi suverenitet vremenom gubi i svoju istoriju i kulturu, jezik, a na taj način i sama država prestaje da postoji, objašnjava on i ističe da se Rusija i Kina zalažu za multipolarni svijet i pravičan svjetski poredak, koji omogućava svim državama da zaštite svoj suverenitet i da se razvijaju u u skladu sa njihovim ciljevima i zadacima.

Delegacija Državne dume koju predvodi Volodin boravi u Kini u zvaničnoj posjeti od 21. novembra do danas. Volodin se u Pekingu sastao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i predsjedavajućim Stalnog komiteta Narodnog kongresa Džaom Leđijem i drugim visokim zvaničnicima Kine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: