"IAЕA prećutkuje ko je kriv"

Oglasili se Rusi: U napadu Kijeva ozbiljno oštećen rashladni toranj Zaporoške nuklearke

  • 12.08.2024. 07:43

U napadu Oružanih snaga Ukrajine ozbiljno je oštećen rashladni toranj Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je ruska državna korporacija „Rosatom“.

Međutim, IAЕA prećutkuje ko je izveo napad na nuklearku.

Prema podacima agencije, 11. avgusta na jedan od dva tornja za hlađenje Zaporoške nuklearke izvedena su dva direktna napada udarnim ukrajinskim dronovima, usljed čega je izbio požar, a zapalile su se i unutrašnje konstrukcije. Do ponoći je požar ugašen.

„Međutim, na unutrašnjim konstrukcijama tornja pričinjena je ozbiljna šteta. Opasnost od urušavanja konstrukcije ocijeniće stručnjaci kada situacija dozvoli“, navodi „Rosatom“.

Oglasio se srpski direktorat za radijacionu i nuklearnu bezbjednost: Еvo šta kažu o Zaporožju

Oglasio se srpski direktorat za radijacionu i nuklearnu bezbjednost: Еvo šta kažu o Zaporožju

Kako se dodaje, napad je izveden na rashladni sistem elektrane. Prema tome, napad Oružanih snaga Ukrajine može se smatrati aktom nuklearnog terorizma, naglašava ruska korporacija.

IAЕA: Nema prijetnji po nuklearnu bezbjednost

Oglasio se i generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAЕA) Marijano Grosi, koji je da se napad drona na Zaporošku nuklearnu elektranu nije odrazio na nuklearnu bezbjednost objekta.

„Nema uticaja na nuklearnu bezbjednost... Ovi nepromišljeni napadi ugrožavaju nuklearnu bezbjednost elektrane i povećavaju rizik od nuklearne nesreće. Moraju odmah biti zaustavljeni“, navodi se u njegovom saopštenju na sajtu organizacije.

Zaharova: Teroristi iz Ukrajine započeli nuklearni teror

Zaharova: Teroristi iz Ukrajine započeli nuklearni teror

Еksperti IAЕA takođe su utvrdili da je radijacija u elektrani u granicama normalnih vrijednosti.

Međutim, opisujući oštećenje rashladnog tornja, Grosi nije spomenuo ko je odgovoran za napade dronovima na nuklearku.

Reagovalo je stalno predstavništvo Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, rekavši da će Rusija nastojati na tome da IAЕA imenuje odgovornu stranu za granatiranje u području Zaporoške nuklearne elektrane.

„Dalje prećutkivanje te činjenice samo će pojačati osjećaj nekažnjivosti Kijeva“, navodi ruska strana, a prenosi Sputnjik.

Pratite nas i putem Vibera