Mark Mili

Odlazi prvi čovjek američke vojske

  • Izvor: Agencije
  • 29.09.2023. 19:22

General Mark Mili napustio je danas svoj položaj šefa Združenog štaba američkih snaga nakon mandata obilježenog brojnim krizama u inostranstvu, ali i SAD.

Na njegovo mjesto doći će Čarls "Si Kju" Braun, aktuelni šef vazduhoplovnih snaga.

Nakon Kolina Pauela devedesetih godina, biće drugi Afroamerikanac koji će zauzeti najviše mjesto najmoćnije vojske na svijetu.

Otkad je preuzeo funkciju u novembru 2019. godine, događale su se kriza za krizom, bez prestanka, rekao je nedavno za AFP.

Oskrnavljen spomenik srpskim žrtvama u Sarajevu

Oskrnavljen spomenik srpskim žrtvama u Sarajevu

 Uz bok ministra Lojda Ostina, Mili je organizovao američku vojnu pomoć Ukrajini, navodi Hina.

Njegov mandat obilježio je i američki debakl u Kabulu, kada su u avgustu 2021. talibani ponovo preuzeli kontrolu nad Avganistanom i njegovim glavnim gradom na kraju dvadesetogodišnjeg rata koji je čak i sam Mili opisao kao "strateški neuspjeh", prensoi Indeks.

General Mili takođe je izrazio žaljenje što je bio prisutan uz Donalda Trampa kada je bivši predsjednik SAD rastjerao demonstracije pokreta "Životi crnaca su važni" ispred Bijele kuće.

Uhapšen još jedan Srbin na KiM

Uhapšen još jedan Srbin na KiM

Njegov nasljednik, Si Kju Braun, iskusni je pilot sa 3.000 sati leta, od kojih 130 borbenih. Bio je zapovjednik američkih vazduhoplovnih snaga na Bliskom istoku i na Pacifiku.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.