Nema više tradicionalnih polova

Njemačka od 1. avgusta priznaje 60 polova, ko ih spori platiće i do 10.000 evra

  • Izvor: SRNA
  • 17.07.2024. 11:30

Od 1. avgusta u Njemačkoj stupa na snagu Zakon o samoopredjeljenju, koji svakome dozvoljava da promijeni pol i ime koje su mu roditelji dali.

Takođe, novi zakon daje znatno lakši put, recimo, muškarcima, koji kažu da se osjećaju kao žene, ka toaletima i drugim prostorima koji su ranije bili rezervisani isključivo za biološke žene.

Mediji prognoziraju da bi upravo taj probem uskoro mogao postati izvor pravnih sporova i sukoba.

Nijemci su upozoreni da će za "misdžendering" (upotrebu zamjenica koje ne odgovaraju nečijem rodnom identitetu) morati da plate kaznu do 10.000 evra!?

Ipak, zvančnici tvrde da će novčana kazna biti izrečena samo ako je osoba "namjerno povrijeđena kao rezultat otkrivanja njenog pola upotrebom odgovarajuće zamjenice".

Situaciju komplikuje činjenica da u Njemačkoj više ne postoje dva tradicionalna pola - muški i ženski, već mnogi.

Još 2014. godine, "Fejsbuk" je ponudio mogućnost izbora između 60 različitih polova. Od tada se njihov broj samo povećavao.

Nijemcima više nisu dovoljne tri lične zamjenice: on, ona i ono.

Na društvenim mrežama odavno je uobičajeno da u svom profilu treba naznačiti zamjenicu kojom nekoga treba oslovljavati.

Zahvaljujući novom zakonu, može se pretpostaviti da bi u budućnosti sve vrste "pogrešne oznake" pola pojedinca mogle postati osnov za sudske postupke.

Da bi se takvi slučajevi isključili, neophodno je poznavati sve "tačne termine" - navode "Fakti".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.