Jedan od najvećih svjetskih umova

Murali sa likom Nikole Tesle širom Amerike

  • Izvor: Tanjug
  • 04.08.2024. 09:53

Murali sa likom Nikole Tesle nalaze se širom SAD, a na jednom - INNOVATE u Holivudu, na Floridi, rame uz rame sa slavnim naučnikom su Albert Ajnštajn, Ilon Mask i Ketrin Džonson - američka matematičarka čiji su proračuni bili ključni za uspjeh koje je NASA ostvarila u svemirskom programu.

Najveći mural na svijetu posvećen Teslinom životu nastao je u Linkolnu, glavnom gradu Nebraske, a njegovo oslikavanje je, kako za Tanjug kaže, inicijator cijelog projekta Metju Vegener pokrenulo tadašnjeg gradonačelnika da donese Proklamaciju na osnovu koje se dan Teslinog rođenja svake godine obilježava kao Dan inovatora.

- Najveći mural posvećen Tesli ilustruje događaje iz života pronalazača i elektroinženjera 20. vijeka prikazane kroz 16 narativnih "panela" - objasnio je Vegener i dodao da je umjetnik Amos Sterns dizajnirao mural tako da bi mogao da se posmatra s desna na lijevo.

Mural koji slavi Teslin život naslikan je na spoljnim zidovima skladišta iz 1907. godine, nakon što je 2008. njegov suvlasnik postao Vegener, čije je interesovanje za Teslu, kako dodaje za Tanjug, počelo očevim pričama, o "ludom a genijalnom pronalazaču i Teslinim kalemovima“.

- Što sam više saznavao o Tesli, to je moje divljenje raslo. Na kraju, Tesla je postao moj najveći heroj - rekao je Vegener.

Mural posvećen Tesli, kako dodaje, naslikan je na starom zdanju skladišta gdje je hab (hub) Turbine Flats koji okuplja inovatore i stvaraoce.

Osim murala u srcu Holivuda, na Floridi, sa "najinovativnijim ličnostima istorije" i najvećeg lociranog u srcu Nebraske, muralom se Tesli "odužio" i Kolorado Springs. Tesla je u tom drugom po veličini gradu u Koloradu živio kraće od godinu dana, otvorio je i laboratoriju od koje danas nema ni traga - svi njeni dijelovi prodati su na aukciji.

Za razliku od tih murala, čiju su izradu inicirali Amerikanci, onaj u Čikagu, nastao je zahvaljujući viziji vlasnika restorana Beograd na čijim zidovima se i nalazi.

- Djelo je poznatog čikaškog umjetnika Asenda koji je talentom uspio da dohvati Teslinu genijalnost i vizionarski duh - navode za Tanjug vlasnici Beograda i dodaju da je mural postao simbol inspiracije i inovacije, koji podsjeća na važnost nauke i kreativnosti.

Kako je za Tanjug rekla Jelena Cvetkovska, predstavnica porodice koja vodi restoran Beograd, "mural je danas važna znamenitost Čikaga".

Ona je dodala da je izrada murala trajala dugo, jer im je cilj bio da na originalan način ostave utisak dostojan Tesle.

Oslikan je, prema njenim riječima, na oduševljenje gostiju i prolaznika iz svih dijelova svijeta, koji se sa zadovoljstvom fotografišu sa Teslinim likom, a to je prilika da oni malobrojni, koji ipak ne znaju za tog gorostasa čovječanstva, nauče nešto o njemu.

Inovaciono tehnološki hab SF.ID zaslužan za mural INNOVATE, navodi da je posebno ponosan što ima jedan od najvećih i najljepših murala u Holivudu, mjestu osnovanom 1905. godine na Floridi, na obali Atlantika, između Majamija i Fort Loderdejla.

- Naš mural govori o moći stvaranja i inovacije. Želimo da ljudi vide naš mural i budu inspirisani nevjerovatnim umovima koji su na njemu - Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom, Ketrin Džonson i Ilonom Maskom. Svaki od ovih inovatora imao je nevjerovatan uticaj na svijet kakav danas poznajemo. Svaki od njih je u djela unio energiju naprednog razmišljanja i hrabrosti. To je upravo ono čemu u SFID Tech Hub-u težimo svaki dan - navode iz SF.ID i dodaju da se nadaju da će prolaznici naći inspiraciju u muralu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: