Moguće brzo povećanje broja plovila u slučaju prijetnje

  • 27.05.2021. 10:10

MOSKVA - Granično odjeljenje ruske Federalne službe bezbjednosti /FSB/ može brzo da poveća broj brodova i motornih čamaca u Crnom i Azovskom moru ukoliko se pojave nove prijetnje, izjavio je šef odjeljenja Vladimir Kulišov.

On je u intervjuu za "Sputnjik" naglasio da granično odjeljenje posjeduje dovoljan broj brodova i motornih čamaca u Crnom i Azovskom moru.

"Snage obalske straže i njihovi objekti trenutno su dovoljni za ispunjavanje zadataka u području Azovskog i Crnog mora. Ukoliko se pojave nove prijetnje, broj brodova i motornih čamaca će prilično brzo biti povećan", rekao je Kulišov, koji je prvi zamjenik šefa FSB-a.

Prema njegovim riječima, Ukrajina koristi aktivne postupke protiv Rusije i eskalaciju regionalnih tenzija kao izgovor za finansijsku i vojnu pomoć EU za obnovu infrastrukture ratne mornarice i granične službe.

"Znamo da su SAD Ukrajini isporučile motorne čamce od kojih je većina dugo u upotrebi. Znamo i za kontakte sa Francuskom, Velikom Britanijom i drugim članicama NATO-a u vezi sa izradom novih motornih čamaca za Ukrajinu", naveo je Kulišov.

Odnosi Moskve i Kijeva i dalje su napeti. Administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena odobrila je prošlog mjeseca isporuku dodatnih 125 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, čime je ukupna "antiruska" pomoć dostigla vrijednost od gotovo dvije milijarde dolara u posljednjih nekoliko godina.

Tagovi: