SAD

Mnogo propusta Tajne službe: Objavljen izvještaj o atentatu na Trampa

  • 23.08.2024. 20:32

Američka tajna služba privremeno je suspendovala izvjestan broj svojih zaposlenih kao rezultat istrage o pokušaju ubistva bivšeg američkog predsjednika i republikanskog kandidata za novi mandat Donalda Trampa.

Kako javlja Si-Bi-Еs, pozivajući se na izvor upoznat sa istragom, služba je suspendovala brojne agente, uključujući i šefa kancelarije u Pitsburgu, kao rezultat istrage o pokušaju ubistva Trampa u Pensilvaniji u julu.

Portparol tajne službe Еntoni Guljelmi je odbio da potvrdi američkoj televiziji da su agenti suspendovani, rekavši da je interna istraga u toku i da će svako kršenje pravila službe rezultirati disciplinskim mjerama.

Pokušaj ubistva Trampa dogodio se tokom njegovog predizbornog govora u Pensilvaniji 13. jula. Tramp je ranjen u uvo, dok je jedan muškarac iz publike poginuo, a dvojica su povrijeđena.

Američka tajna služba potom je ubila napadača koji se krio na zgradi udaljenoj oko 100 metara od bine, van prostora gdje se održavala manifestacija.

Službenici američke tajne službe nisu sa sobom ponijeli radio sisteme koje im je dodijelila lokalna policija radi interakcije na dan pokušaja atentata, prenosi Si-Еn-Еn, pozivajući se na izvještaj kongresmena Kleja Higinsa.

"Vašington post" je ranije naveo da policijski izvještaj o otkriću naoružanog osumnjičenog za pokušaj atentata na Trampa nikada nije stigao do američke tajne službe jer su koristili odvojene kanale komunikacije i transport od policije.

"Dan prije pokušaja atentata na Donalda Trampa, lokalni policijski taktički tim dodijelio je radio sisteme kolegama iz Tajne službe kako bi dvije agencije mogle da komuniciraju tokom govora bivšeg predsjednika 13. jula – ali ih niko nije poveo sa sobom", kaže se u materijalu.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: