U blizini Gomelja

Minsk oborio dva ruska drona

  • Izvor: Agencije
  • 05.09.2024. 07:20

Bjeloruske vazduhoplovne snage danas su oborile dvije ruske bespilotne letjelice u blizini bjeloruskog grada Gomelja, prenose bjeloruski mediji.

Istovremeno i ruski zvaničnik Vladimir Rogov je na svom Telegram kanalu naveo da je dron ušao u vazdušni prostor Belorusije.

Kako navodi grupa Beloruski hajun, više bjeloruskih borbenih aviona navodno je presrelo bespilotne letjelice u blizini grada Gomelja oko 1.30 po lokalnom vremenu.

Grad se nalazi na oko 30 kilometara od granice Ukrajine i Belorusije.

Treća ruska jurišna bespilotna letjelica navodno je ušla u vazdušni prostor Bjelorusije oko 2.30 ujutru, ali Bjeloruski hajun nije prenio dodatne informacije o ovom dronu.

Ovaj incident je drugi put ove nedjelje da su bjeloruski borbeni avioni angažovani da zaštite vazdušni prostor te zemlje, a grupa je objavila i video-snimak navodnog obaranja drona iznad Gomelja.

Ruski dronovi su prethodno navodno skrenuli sa kursa u pravcu Bjelorusije, tokom vazdušnih napada na Ukrajinu u više navrata, ali ovo bi bio prvi poznati slučaj da je bjeloruski avion uspješno oborio rusku bespilotnu letjelicu.

Bjeloruski hajun navodi da je bjeloruski borbeni avion pokušao da obori rusku bespilotnu letjelicu tipa Šahed koja je uletjela u vazdušni prostor te zemlje 29. avgusta.

Prema podacima grupe, ruski dronovi su upali u bjeloruski vazdušni prostor u srijedu, kao i 26. avgusta.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije nije komentarisalo navodni incident, piše Tanjug.

Pratite nas i putem Vibera