"Opasna vremena"

Mask poslije hapšenja Durova: Bilo bi mi pametno da ograničim svoja putovanja!

  • 01.09.2024. 08:54

Vlasnik "Iksa" Ilon Mask rekao je da bi "vjerovatno bilo mudro" da "ograniči" svoja putovanja na područja u kojima je sloboda govora "ustavno zaštićena".

Maskov komentar usledio je nakon što je izvršni direktor Telegrama Pavel Durov uhapšen u Francuskoj zbog "nedostatka moderacije" na njegovoj aplikaciji za razmjenu poruka.*

"Vjerovatno bi bilo pametno da ograničim kretanje na zemlje u kojima je sloboda govora zaštićena ustavom", odgovorio je Mask korisniku Iksa koji je predložio da "razmotri posljedice" svojih putovanja nakon hapšenja generalnog direktora Telegrama.

"Iako mrzim da popuštam pred nasilnicima, s obzirom na razvoj događaja u Francuskoj, Brazilu, Velikoj Britaniji i drugde, razmotrite implikacije vaših putovanja" napisao je korisnik Iksa Masku.

''Život Durova u opasnosti''

''Život Durova u opasnosti''

"Vaša bezbjednost je najvažnija za budućnost inovacija i slobode govora i potrebna nam je vaša kontinuirana vizija i vođstvo", dodao je korisnik Iksa.

Durov je uhapšen prošle nedjelje nakon slijetanja na francuski aerodrom. Generalni direktor Telegrama optužen je za čitav niz krivičnih djela koja su, kažu francuske vlasti, posljedica "nedostatka moderacije".

Mask je hapšenje Durova nazvao "reklamom za prvi amandman" koji štiti slobodu govora, medija i okupljanja.

Izvršni direktor "Spejs Iksa" takođe je napisao "opasna vremena" kao odgovor drugom korisniku Iksa koji je ukazao na različite načine na koje je "sloboda govora napadnuta širom svijeta".

Francuski predsjednik Еmanuel Makron poručio je poslije hapšenja direktora Telegrama da je Francuska "duboko posvećena slobodi izražavanja" i da hapšenje Pavela Durova "ni na koji način nije politička odluka".

Peskov: Durov nikada nije bio uhapšen dok je bio u Rusiji

Peskov: Durov nikada nije bio uhapšen dok je bio u Rusiji

"Bilo bi od pomoći globalnoj javnosti da razumije više detalja o tome zašto je uhapšen", napisao je Mask u odgovoru na Makronov post.

Poput Durova, Mask je takođe bio na udaru kritika zbog toga što na Iksu dozvoljava slobodu govora.

Prije nekoliko nedjelja, ЕU je zahtijevala da Mask poštuje ograničenja Brisela tokom razgovora sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom na Iksu.

Francuski sud odredio kauciju Durovu i zabranio mu da napušta Francusku

Francuski sud odredio kauciju Durovu i zabranio mu da napušta Francusku

Tjeri Breton, glavni "car cenzure" Еvropske komisije, poslao je Masku pismo u kojem mu je poručio da bi njegov intervju sa predsjedničkim kandidatom mogao da dovede do "širenja sadržaja koji može da podstakne nasilje, mržnju i rasizam", piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera