Bjeloruski predsjednik

Lukašenko: Putin će ih ''ohladiti''

  • Izvor: Agencije
  • 13.10.2024. 16:11

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će promjene koje je Rusija najavila u svojoj politici nuklearnog naoružanja, "ohladiti" zapadne zemlje.

Kako je preneo Rojters, Lukašenko, koji je bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, je rekao da su "usijane glave" na zapadu već čule signale u vezi sa nuklearnim naoružanjem koje je Moskva poslala i prije nego što je to najavio Putin, krajem prošlog mjeseca.

Putin je 25. septembra rekao da Rusija proširuje spisak scenarija koji bi je mogli navesti da razmisli o upotrebi nuklearnog oružja, ako ima pouzdanih informacija o masivnom prekograničnom napadu koji uključuje avione, projektile ili dronove.

Haos u Indiji: Ubijen bivši ministar!

Haos u Indiji: Ubijen bivši ministar!

Lukašenko je rekao je da će Moskva uzeti u obzir da je svaki napad na nju od strane zemlje koja nema nuklearno naoružanje, ali je podržan od zemlje koja ima nuklearno oružje, biti tretiran kao napad nuklearne sile.

Takva izjava je bila odgovor Kremlja na razmatranje odluke u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, da li da daju ili ne dozvolu Ukrajini da ispaljuje dalekometne rakete koje isporučuje Zapad, za pogađanje ciljeva duboko u Rusiji.

"Ovu doktrinu je trebalo davno obnoviti", rekao je Lukašenko, koji se prošle godine dogovorio sa Putinom o stacioniranju ruskog taktičkog nuklearnog oružje u Bjelorusiji.

Njemačka diže ruke od Kijeva: Berlin ne vjeruje u ukrajinsku kontraofanzivu?

Njemačka diže ruke od Kijeva: Berlin ne vjeruje u ukrajinsku kontraofanzivu?

On je novinaru ruske televizije rekao i bi zapadne rakete već bombardovale tu zemlju, da Zapad nije obratio pažnju na Putinove ranije signale u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja.

Ukrajina je optužila Rusiju za nuklearnu ucjenu i njen predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da ignoriše Putinove "crvene linije".

Moskva je kazala da su njena upozorenja jasna, dok je Putin rekao da će se SAD i njihovi saveznici boriti direktno protiv Rusije ako daju zeleno svjetlo Kijevu za korišćenje američkih ATACMS i britanskih projektila "Storm Shadov", za ciljeve duboko u Rusiji.

Pratite nas i putem Vibera