Meningiom

Liječili je od depresije, da bi otkrili kako je tumor uzrok svega

  • Izvor: Telegraf
  • 14.09.2022. 10:50

Žena koja je liječena od depresije, nakon što je počela da se bori sa umorom i lošim raspoloženjem, otkrila je da zapravo ima tumor na mozgu veličine pomorandže.

Mišel Frensis (47) imala je meningiom, benigni tumor koji počinje u membranama mozga ili kičmene moždine.

Oko 371 osoba u SAD ima dijagnozu meningioma svake godine, a oko 2.692 osobe imaju to stanje, prema Centru za istraživanje raka Nacionalnog instituta za rak. Frensis, koja živi u Velikoj Britaniji, prvi put je otišla kod svog porodičnog ljekara u junu 2020. osjećajući umor i vrtoglavicu. Doktor joj je dao antibiotike za ono što se smatralo infekcijom sinusa, što nije funkcionisalo, rekla je za "The Sun".

Nekoliko mjeseci kasnije, Mišel je razvila nove simptome, uključujući: zujanje u ušima, zamagljen vid i utrnuli su joj stopalo i ruka. Otišla je kod doktora jer je zujanje u ušima postalo toliko intenzivno da nije mogla da spava. U to vrijeme nije imala energije, a cijele dane je provodila u krevetu.

Fransis, koja je sebe opisivala kao "živu" i "veselu" osobu, rekla je da je tokom tog perioda bila toliko neaktivna da se ugojila 20-ak kilograma i privremeno razvila dijabetes od prekomjerne težine. Više se nije družila i počela je da bude previše arogantna i prema svom dečku i svojoj mami.

- Poslije bih se osjećala užasno što sam bila takva prema njima, to bi me učinilo još depresivnijom i natjeralo me da se ponovo povučem u krevet - rekla je ona.

U novembru 2021, Frensis je imala napad kod kuće, a skeniranje je otkrilo da tumor na lijevoj strani mozga komprimira njen optički nerv. Da nije imala napad, nikada ne bi ni potražila stručnu pomoć.

U januaru, Frensis je bila podvrgnuta 6-časovnoj operaciji mozga.

Redovno praćenje pokazuje da je njen tumor neaktivan, bez znakova ponovnog rasta, ali trenutno ne smije da vozi i uzima antiepileptičke lijekove.

Frensis radi sa humanitarnom organizacijom "Brain Tumor Research" sa sjedištem u Velikoj Britaniji na podizanju svijesti o tumorima mozga i njihovim simptomima.

Simptomi meningioma variraju u zavisnosti od lokacije tumora, ali uključuju: promjene vida, gubitak sluha ili mirisa, konfuziju, napade i glavobolje koje su pogoršane ujutru.

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program