Dosije specijal

Komandir izviđačke čete 132. brigade ruske armije za ATV: Nema slavlja bez pjesme Garda Panteri - Mauzer

  • Izvor: ATV
  • 07.11.2023. 20:42

Danijel Simić je prvi srpski novinar koji je uspio ući u Bahmut.

To mjesto je najznačajnija pobjeda ruskog oružja u ovoj godini. 

O tome kako sukob sa prve linije, govorio je Nikolaj Romanenko, komandir izviđačkog voda, izviđačke čete 132. brigade ruske armije

Imate zanimljivu kapu. Odakle Vam?

"Naručio sam je ovdje u Gorlovci. Nikada nisam bio u Srbiji, niti imam rodbinske veze tamo. Jednostavno, osjećam neku duhovnu privlačnost. Možda sam u prošlom životu bio Srbin. Mnogo volim sve što je povezano sa Srbima. U principu, naša istorija je zajednička i veoma smo slični. Takođe, i sukobi u kojima učestvujemo, Kosovo itd... Kod nas ranije nije bilo slavlja, a da ne pustimo pjesmu Garda Panteri. Ljubo Mauzer", priča Romanenko.

Koja je vaša zona odgovornosti?

"Naša brigada je odgovorna za svih 57 kilometara fronta, ali, konkretno, moj dio linije se nalazi na Novogorodskom - Deržinskom pravcu. To mjesto se sada u Ukrajini zove Njujork", naglašava Romanenko.

Da li je ukrajinska kontraofanziva uspješna ili ne?

"Mi je ovdje više osjećamo u pravcu sjevera od Azarjanovke i Zajceva. To je zona odgovornosti mog kolege i tamo oni pokušavaju da izvrše proboj. Nekoliko puta su pokušavali uz primjenu tehniku, da bi poslije promijenili taktiku. Ovdje se njihova kontraofanziva ne osjeća. Pokušavaju da se probiju, ali trpe velike gubitke", naglasio je Romanenko. 

Pratite nas i putem Vibera