Rođen u izbjegličkom kampu

Ko je bio Ismail Hanije, politički lider Hamasa koji je likvidiran u Teheranu

  • Izvor: Agencije
  • 31.07.2024. 07:46

Politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu, rođen je u izbjegličkom kampu Šati u Gazi 1962. godine, nakon što su njegovi roditelji pobjegli iz grada Askalana poslije stvaranja države Izrael 1948. godine.

Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gdje je diplomirao arapsku književnost, piše Al Džazira.

Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

U grupi je blisko sarađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera izrabran je 2017. godine, zamijenivši Haleda Mešala.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019. godine, nakon nekoliko atentata i od tada živio u egzilu u Kataru.

Lider Hamasa ubijen u Teheranu

Lider Hamasa ubijen u Teheranu

U izraelskom napadu na sjevernu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov tjelohranitelj ubijeni u Teheranu, gdje je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Bizaran snimak iz Crne Gore: Pušio marihuanu i duvao u životinje

Bizaran snimak iz Crne Gore: Pušio marihuanu i duvao u životinje

Hamas je ubistvo nazvao ''ozbiljnom eskalacijom'' i zaprijetio ''ratom za oslobođenje Jerusalima''.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaja kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obavještajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: