Termička zaštita

Kinezi postigli nemoguće: Počinje nova era trke u hipersoničnom naoružanju

  • 26.10.2023. 13:29

Kinezi su uspjeli u onome što se ranije smatralo nemogućim - razvili su novu tehnologiju termičke zaštite hipersoničnih letjelica, odnosno novi površinski materijal koji može ostati netaknut i nakon dugog leta.

Ova tehnologija mogla bi da pomogne u razvoju još jedne generacije hipersoničnih vozila za višekratnu upotrebu sa "većim dometom i većom brzinom koja konstantno probija granicu letenja", naveo je tim naučnika koji su radili na projektu, a prenio "Saut Čajna morning post".

Hipersonična trka ušla je u novu fazu – poručili su Kinezi. Jer, iako je sa tradicionalnim balističkim projektilima, bojeva glava je mogla da dostigne hiperbrzinu, ili više od pet puta veću od brzine zvuka, prije nego što udari u metu - ovi hipersonični letovi su bili kratki i obično su trajali samo nekoliko minuta.

Pentagon objavio izvještaj: Kina premašuje prethodne projekcije, jedna stvar ih posebno brine

Pentagon objavio izvještaj: Kina premašuje prethodne projekcije, jedna stvar ih posebno brine

NASA i američka vojska u prošlosti su pokretale brojne projekte za razvoj hipersoničnih vozila koja bi mogla redovno da lete na velike udaljenosti, ali su oni otkazivani, a jedan od glavnih razloga za sve ove neuspjehe bilo je to što nijedan materijal nije mogao da ostane netaknut na površini aviona tokom bilo kog hipersoničnog leta koji je trajao sat ili duže.

U testu koji je sprovela kineska vojska, materijal je nanesen na površinu hipersonične letjelice "vejvrajder", a zatim je vazduh oko nje zagrijan na hiljade stepeni Celzijusa.

Ne samo što su ključne komponente unutar aviona ostale hladne, već je i glatka površina omogućavala bežičnim signalima da slobodno ulaze i izlaze, omogućavajući identifikaciju cilja i komunikaciju tokom leta.

Kina upozorila Ameriku: Ne igrajte se vatrom

Kina upozorila Ameriku: Ne igrajte se vatrom

"Probni let se završio potpunim uspjehom", poručio je tim naučnika, a prenijela "Saut čajna morning post", piše RT Balkan.

Posljednjih godina, američka vlada je oživjela svoj hipersonični program, ali je nastavila da trpi neuspjehe. Prema izvještaju Kancelarije za budžet američkog Kongresa u januaru, termička oštećenja su i dalje najveća glavobolja američkih razvojnih proizvođača hipersoničnog oružja.

"Zaštita osjetljive elektronike hipersoničnih projektila, razumijevanje načina na koji različiti materijali funkcionišu i predviđanje aerodinamike na trajnim temperaturama do 3.000 stepeni Farenhajta (1.650 stepeni Celzijusa) zahtijevaju opsežna testiranja leta. Testovi su u toku, ali neuspjesi posljednjih godina su odložili napredak", navedeno je.

Smijenjen ministar odbrane Kine!

Smijenjen ministar odbrane Kine!

Neke kineske hipersonične platforme u razvoju moraju da lete više od 3.000 sekundi u atmosferi sa temperaturom površine koja dostiže čak 3.000 stepeni Celzijusa,  a u takvom okruženju, molekuli u vazduhu bi se razbili i započeli hemijske reakcije sa površinskim materijalom.

Kako je kineski tim uspio da zadrži površinu netaknutom ostaje tajna.

Prema Pentagonu, Kina je za godinu dana izvršila više hipersoničnih probnih letova nego što su to uradile SAD za jednu deceniju.

Pratite nas i putem Vibera